Něco končí, něco začíná…

Přechodem na vlastní doménu jsem vyhrožoval snad už půl roku zpět. V létě se na tom začalo konečně dělat, ale jen velmi okrajově, takže plynuly měsíce a nic z toho. Před dvěma týdny jsem se rozhodl, že se to musí změnit a řekl jsem si, že nebudou už žádné další články, dokud přesun nedokončím.

Technické pozadí

Protože teď právě čtete tento článek, tak už je vám jasné, že se přesun nakonec podařil. Pro web se zhotovil zcela nový design a před týdnem mi Radek také poslal potřebnou část databáze s původními články a komentáři, které se podařilo za pomoci Perlu překonvertovat do nového redakčního systému. Tím je nyní WordPress místo předchozího F-ART:CMS. Tento krok ani nebyl tolik z mé hlavy, ale některé věci, co jsem si navymýšlel, bylo nejjednodušší naimplementovat sem (to se netýká jen vlastního webu, ale i administračního rozhraní).

Co to všechno pro vás znamená?

To je jednoduché. Nyní se zas můžete těšit na nové články. Mimo několika připravených technologických bych se také věnoval rád i nějakých „odlehčeným“ tématům (nepřímo souvisejícím s technikou), jako tomu bývalo kdysi dávno, a také bych rád napsal několik článků o ČVUT FEL, kde už delší dobu studuji. Sleduji okolo, že spousta lidí právě na tuto školu nastupuje (mezi mými čtenáři), takže nějaké ty zprostředkované zkušenosti se budou určitě hodit – hodlám se věnovat nejen škole jako takové, ale i využití notebooku na VŠ obecně.

Ze začátku možná ještě nebude vycházet tolik článků, ale já se teď během školy ještě určitě rozjedu a vy nebudete o nic ochuzeni.

Zkušební provoz

Na novém blogu je to ještě spousta k dodělání a já si to uvědomuji (to říkám radši rovnou, než mě v diskuzi sežerete). Je to dáno tím, že jsem nechtěl vydání dále odkládat. Na vzhledu mám v plánu určitě hned několik úprav a předpokládám, že se pár věcí změní i v tom proužku vpravo (fotka samozřejmě přibude).

Dal jsem si hodně práce s úpravou některých starších článků a dalšími částmi blogu, aby byly v pořádku i v novém rozhraní, a celkově jsem se snažil všechno vyladit. Je možné, že je někde ještě nějaká chybka, kterou jsem přehlédl – špatný překlad systémových textů, chybný odkaz, špatně umístěné obrázky, prostě cokoli. V případě, že něco takového najdete, nebo máte nějaký zcela konkrétní snadno realizovatelný nápad na zlepšení, klidně se mi ozvěte. Kontakt se nachází nahoře na kartě „O blogu„.

Komentáře

Systém komentářů je nyní mírně odlišný. Nově je možné psát i bez registrace. V takovém případě je však nutné vyčkat, až bude komentář schválen. U registrovaných uživatelů je nutné schválení pouze u prvního komentáře. Doufám, že jsem to v tom nastavení všechno pochopil správně a že to tak bude doopravdy fungovat. Uvidím, jak se tento systém osvědčí a zda bude nutná jeho změna.

Nově mám plný přístup do administrace komentářů (to jsem na MyEgo.cz neměl). Nemám nějak extra potřebu zasahovat do diskuze, ale když uvidím, že někdo bude psát vulgární komentáře, bezdůvodně urážet, nebo prostě psát hlouposti, tak pro mazání a banování nebudu chodit daleko. Je to můj blog a já se budu snažit držet nějakou jeho úroveň.

Závěrem

Doufám, že i po přechodu na novou doménu a s novým vzhledem si blog najde aspoň tolik čtenářů, kolik jich měl doteď. Těší mě, že lidi tato tématika zajímá a budu se snažit psát i nadále. Zároveň bych rád poděkoval všem lidem, kteří mi s přesunem blogu pomohli. Speciálně pak mému bratrovi Ladislavu Zimovi za několik večerů strávených při ladění webu a Radku Hulánovi za ochotu při realizaci přesunu.

Dobré změny (doplnění)

Ještě bych dodal, že jsem přidal nějaké nové kategorie – původní „postřehy“ jsem z části přesunul do „úvah“. S dělením jsem si zas moc práce nedal, ale teď mi to připadá logičtější. Postřehy jsou spíše ty kratší útvary a úvahy jsou ty, kde nad něčím hloubám – tento typ článků kolikrát přijde bez nějakého externího popudu, tak se to jako nedá tak dobře zařadit. Nově je tu kategorie „žumpa“ a do ní budu házet všechna upozornění na skvělé nabídky eshopů, úlety výrobců a podobné vychytávky, které si zařazení do ostatních kategorií prostě nezaslouží.
Po technické stránce bych zmínil, že v pravém informačním pruhu lze nalézt výpis z mého twitteru. Zdá se mi to docela šikovné a pro lidi, co nemají na twitteru účet to znamená snadnější přístup k mým glosám. Hloubku v nich ale stejně nehledejte a kolikrát se to možná ani nebude tolik týkat notebooků.

Komentáře k článku

  1. 1. Martin Mooz  28.9.2008  22:23:28

    Gratuluji a přeji mnoho úspěchů na vlastním píkovišti

  2. 2. swarm  28.9.2008  22:30:39

    Tak už vidim první chybu. Počet komentářů u starých článků to ukazuje špatně. Řekl bych, že na lokálu to bylo ještě v pořádku, takže na to ještě mrknu, kde je ten pes zakopán.

  3. 3. carnero  29.9.2008  11:40:36

    Tak ať se daří a baví Tě to.

    btw: Ten pedobear v hlavičce mě fakt rozesmál… to máš být Ty? :)

  4. 4. swarm  29.9.2008  12:09:11

    [3] Pedobear držící VBI notebook byl spíš takový test, jak moc se čtenáři orientují i v jiných tématech… nebude tam pořád :)

  5. 5. carnero  29.9.2008  12:14:17

    [4] To je škoda, je krásný :D Zvlášť když už vím, co to má za booka…

  6. 6. Lameaux  29.9.2008  15:46:21

    Ahoj,
    prave jsme zkouseli tvuj webik na nasem systemu pro vyhledavani a musim te (nebo WP) pochvalit, ze mas skvelou strukturu HTML kodu.
    At‘ se ti dari chlape :))

  7. 7. Ondřej Vomočil  29.9.2008  21:23:41

    Gratuluji. Na vlastním prostoru je to lepší. Máš naprostou volnost a můžeš si dělat co chceš. Jinak PedoBear je luxusní :)

  8. 8. shadowboy  29.9.2008  22:08:15

    gratulujem, velmi pekny blog a ako uz niekto vyssie spomenul…vlastne pieskovisko je najlepsie, tak vela zdaru a tesim sa na nove clanky…

  9. 9. Bananik  30.9.2008  0:36:42

    Chválim, máš to tu velmi fajn, takže hor sa na ďalšie články, nech sa popri škole nenudíme :-)
    Pridávam sa k ostatným, takže nech sa darí.

  10. 10. yossarian  30.9.2008  0:37:36

    Hura! Swarm ma blog :*

  11. 11. Sejvi  30.9.2008  8:09:21

    Věřím že i ZDE budeš mít hodně čtenářů. Před chvílí jsem si upravil odkaz v RSS čtečce…

  12. 12. xxxx  30.9.2008  10:01:43

    tyvole ten pedobear nahore

  13. 13. Ganimoth  30.9.2008  11:16:14

    Už se těším na nové články :).

  14. 14. Birkoff  30.9.2008  14:58:34

    Chcelo by to nejakú favicon :-)

  15. 15. Ace  30.9.2008  19:07:29

    Přeji hodně štěstí a dovolím si menší dotaz. Nechystáš náhodou recenzi nových Asusů na platformě Montevina (Centrino 2)? Jmenovitě třeba F6A, F6V? :)

  16. 16. swarm  30.9.2008  22:54:47

    [14] Birkoff: Favicon určitě přidám. Jen se zase musí počkat do víkendu, protože přes týden musim taky dělat i věci do školy a do práce.

    [15] Ace: Radši bych od ASUSu nějaký dalších z řady N (N10, N20,…). Všechno je to ale spíš o nich, co český zastoupení zrovna dostane za sample kusy.


Napsat komentář