Wireless LAN a notebooky v roce 1987

Rozmarnou náladu jsem využil k sledování starých dílů Computer Chronicles a hned první díl byl dobrým úlovkem. Dnes jsou bezdrátové sítě skoro všude. Lze se přes ně připojit i v té nejzapadlejší vesnici, v kdejakém hotelu či restauraci, případně přímo doma. Ostatně nedávno O2 nabízelo ADSL modem kombinovaný s Wifi AP tuším za 500,- Kč, tak to se pak nelze divit, že je „bezdrát“ rozšířen i tam, kde před 10 lety brali počítače spíše jako pekelné mašinky.

Opravdová mobilita jedině se stolečkem

V díle Computer Chronicles nazvaném Comdex 1987 je možné prohlédnout si některé moderní technologie té doby. Pohled na předchůdce dnes tak rozšířeného Wifi mě vážně pobavil. Co na to říct? Holt už tenkrát uměli být lidé správně mobilní.

Malý krok k dnešním integrovaným modulům

Zbytek dílu je taktéž výživný. Z části se věnuje i (tehdy) novým notebookům včetně Toshiby s plazmovým displejem. Lze tam v jednom okamžiku zahlédnout také lokální sítě vedené optickými spoji, nebo bezdrátový WAN adaptér, který se od těch dnešních integrovaných liší několika kilogramy navíc. K představení PS/2 toho moc říct nemohu. Snad jen, že se chudáci v IBM s prognózami kolem MCA sběrnice příliš netrefili. Ostatně kolik lidí zde vůbec tuší, co byla zač?

Komentáře k článku

  1. 1. Jan Zatloukal  20.2.2009  8:53:41

    MCA je ta smernice co mela byt rychlejsi a mene sumet a nebyla kompatibilni s ISA?

  2. 2. DEE  20.2.2009  12:28:30

    MCA (Micro Channel Architecture) bych nenazval sbernici. Jedine co s ni ma spolecneho je snad moznost propojeni dvou a vice zarizeni. Princip je ale rekl bych dosti odlisny :-).


Napsat komentář