FlashPoint – zrychlení pomalých SSD pamětí

Myslel jsem, že s 2. článkem už se nebudu věnovat svému OCZ Solid Series, ale nakonec jsem se rozhodl zkusit nějakou alternativní možnost zrychlení SSD, a tak se pochlubím, jak jsem nakonec „pořídil“.

Na internetu relativně snadno narazíte na dvě metody. První z nich je komerční a týká se přeformátování disku na speciální oddíl, který je mnohem lépe přizpůsoben návrhu SSD. Má ovšem jeden zcela zásadní nedostatek (mimo toho, že je za prachy) – Windows neumí z tohoto formátu souborů bootovat, takže pak musí zůstat systémový oddíl standardní (NTFS). Takové řešení se mi zdá zatím velmi nešikovné. Aby to bylo dobře použitelné, chtělo by to implementaci přímo do OS.

Druhá možnost je zdarma a je dokonce od MS. Má ovšem malou nevýhodu. Je určena k něčemu jinému (pro servery). Všechna data se ukládají do velké cache (v řádu GB) a na správné místo disku se uloží až při vypínání počítače. Pokud je tato cache zaplněna, Windows si vynutí ukončení sám.

Jsou zde určité problémy s bezpečností dat, a tak ve mě toto řešení nevzbuzuje ani za mák důvěry a je to vážně spíš taková z nouze ctnost, kterou bych si nedovolil instalovat na notebook, kde mají data nějakou hodnotu (nasazení na serveru a v notebooku je o něčem úplně jiném).

FlashPoint SSD driver

V souvislosti s Acer Aspire One a jeho extrémně pomalým SSD se objevila ještě třetí možnost. Je jí jakýsi jednoduchý ovladač, který vytváří v RAM 32MB cache pro zápis dat. Při čtení je tedy vše při starém a data se tahají rovnou z SSD. V případě zápisu však nejdřív putují do této „cache“, ze které si je pak ovladač může uložit na SSD po svém (= rychleji).

Ovladač v praxi

Pocitově je práce s diskem daleko rychlejší. V podstatě bych si dovolil říct, že při všech běžných činnostech, které na notebooku provádím, ani náznakem nemám pocit, že bych na disk musel čekat. Ke čtení jsem neměl výhrady prakticky nikdy (start programů je většinou „bleskový“). U zápisu však byly často znát lagy, které nyní úplně zmizely. Nyní jsem se svým SSD opravdu spokojený.

Abych ukojil potřeby rejpalů, udělal jsem i pár grafíků, na kterých je zrychlení zápisu jasně viditelné. Zde jsou původní výsledky:

Za zmínku stojí velmi nízké rychlosti při zápisu (ale i čtení) malých bloků dat. S FlashPoint ovladačem je situace jiná:

Rychlost čtení sice zůstala stejná, ale ten nejvíce limitující faktor – rychlost zápisu – se tímto ovladačem vyřešil a rozdíl je velmi znatelný. Řekl bych, že bude znatelný na libovolném SSD bez cache paměti (to jsou tuším všechny ty levné s JMicron řadičem).

Závěrem

Jde jen o betaverzi ovladače, takže vám nikdo nezaručí, že vše bude fungovat bez problémů. Je proto velmi dobré zvážit, zda jste ochotni toto riziko podstupovat. Na druhou stranu musím říct, že za těch několik týdnů, kdy FlashPoint používám, jsem ještě na problém nenarazil. Pouze bylo nutné přepnout SATA řadič do kompatibilního módu, protože při zapnutém AHCI se při vždy při spuštění objevila stará známá BSOD (proto jsou v druhém grafu mírně nižší rychlosti čtení u velkých bloků).

Komentáře k článku

  1. 1. POLO  22.6.2009  18:49:43

    Sam som testoval na EEE900A a je to naozaj citit.

  2. 2. apin  22.6.2009  21:38:56

    jedna technická, kterou jsem ti chtěl připomenout už dávno:
    nemáš vůbec prolinkovaný blog! ve svých článcích zmiňuješ věci, o kterých jsi už psal v minulosti, ale nijak na ně neodkazuješ…

  3. 3. swarm  22.6.2009  21:53:48

    [2] Jo, to máš pravdu. Hodně to zanedbávám. Stejně tak je to tady hodně zanedbaný, co se týká SEO optimalizace. Přes léto jsou plány, jak to změnit k lepšímu.

    Celé to stojí na tom, že dělám milión dalších věcí a blog je vyloženě bokovka. Teď navíc za týden jdu na státnice, takže nějaký tyhle věci vůbec neřešim. Článek jsem napsal na handheldu s Windows CE 2.11 a na počítači jsem ho jen překlopil do RS během jízdy vlakem.

  4. 4. Int  23.6.2009  14:44:25

    Škoda, přitom tenhle blog je jeden z těch nejzajímavějších a vždy je čtení zajímavé.

  5. 5. Mem  23.6.2009  16:16:06

    „Je určena k něčemu jinému (pro servery)“

    No spíš je určena pro veřejné stanice (školy, kavárny atd.) kde je naopak žádoucí veškeré změny konfigurace a zapsaná data zahodit při rebootu. Pro normální použití bych tu metodu skutečně nedoporučil, i pokud člověk použije oddělený disk pro data, tak na systémovém disku se děje spousta věcí (změny v registrech, tempy, ve výchozím nastavení documents and settings atd.), a stačí výpadek proudu, BSOD atd. a člověk o to nenávratně přijde (když jsme to tady řešili poprvé, psal Microsoft o tom, že budou možná časem implementovat i možnost commitnout ty změny po restartu, ale nevím v jaké je to fázi).

  6. 6. Dave1x  24.6.2009  16:50:02

    Taky jsem uvažoval nad koupí SSD disku do notebooku, ale díky tvým článkům tady jsem se rozhodl, že ještě počkám.
    Přeji hodně štěstí při státnicích ;-)

  7. 7. Jirka  1.7.2009  13:59:03

    ZRYCHLENÍ – Notasu z Mountfieldu

    ASPIRE ONE – model ZG5 – 16 GB SSD diskem s Win XP home.

    info o PC

    http://nahrejto.cz/files/dni478d2mfe1b80ja0td.jpg

    http://nahrejto.cz/files/drqrk7uddjvvq85n73nd.jpg

    http://nahrejto.cz/files/nfx4a4bf087e62tic7nx.jpg

    Zákl. info o – zflashpoint

    http://zflashpoint.blogspot.com/

    *****

    púvodní odkaz na stažení už nefuknční poslední ver. pro WIN XP – flashpoint 2009b6

    http://rapidshare.com/files/250633480/flashpoint2009b6.zip

    POZOR je to pro ssd i hdd !!!

    Po rozbalení *.zip pravá myš InstallUpperSSD a volba „Nainstalovat“

    … pak vše chodí rychle proti P-U-V-O-D-N-I-M-U … *,o)

  8. 8. Míša  5.7.2009  1:23:58

    Měl jsem za to, že windows 7 již bude disk „ovládat správně“, ale hodně jsem se spletl. Acer Aspire one z mountfieldu po nainstalování w7 na 16GB ssd byl absolutně nepoužitelný. Po instalaci FlashPointu a restartu se notebook rozběhl tak rachle, že jsem tomu až nechtěl věřit. Moc díky za radu…

  9. 9. Honza  15.7.2009  16:45:20

    Zdravím vespolek… S Flashpointem jsem také experimetoval a nárust rychlosti je opravdu velmi znát, ale jak už to bývá, není to „zadarmo“. Alespoň v mém prípadě (3 různé pc, 3 různé disky, 3 různé verze OS) se projevila jedna zásadní vada na kráse tohoto jinak výtečného urychlovače pomalejších SSD disků. Ovladač přestane umožňovat výhradní přístup k disku a celkově se k disku chová asi jinak, než by bylo optimální. Za následek to má spoustu problémů při „náročnější“ práci s pc a finále je zhroucení systému, které např. na netbooku bez mechaniky dokáže dost potrápit. A tak se ptám… Dělám něco spatně já? Nebo byl a stále je Flashpoint Driver z internetu stahován (rozuměj odstraňován) oprávněně? … myslete na svá data. Budu rád pokud se ozve někdo s dlouhodobější zkušeností s tímto „driverem“.
    Stačí obyčejný scandisk a může nastat problém…
    Hezký den všem.

  10. 10. swarm  15.7.2009  20:56:26

    [9] Teď už ten driver používám asi dva měsíce a nemůžu si stěžovat. Žádný BSOD nemám (ThinkPad R61 + OCZ Solid Series). Občas ten disk hodně vytěžuju a zatim pohoda, ale uznávám, že v tomhle případě je zálohování asi základ. Momentálně jedu na jiném notebooku, kde provozuju SSD bez tohoto driveru, ale pak se podívám, jakou verzi to vlastně používám. Vim, že to určitě nebyla ta nejnovější.

    Teď mě trochu překvapuje, že opravdu po driveru ani vidu, ani slechu. Jen nechápu, proč by se ho rozhodli stáhnout z netu pryč (pokud by jim někdo něčím nepohrozil).

  11. 11. Honza  15.7.2009  21:25:30

    Díky za informace, dva měsíce jsou dost, v mém případě systém nevydržel nikdy déle než cca týden(XP vydržela nejdéle). Poté se začalo objevovat první podezřelé chování, disk se dokonce někdy tvářil, že je úplně prázdný nebo dokonce vůbec nebyl :). Pak už to mělo rychlý spád, warningy/errory při bootu systému, neschopnost se jakkoliv dostat v systému k partition popř. jen zjistit obsazené místo, nesmyslné errory při spouštění některých programů, které ještě o den dřív jeli naprosto korektně atd. Aktuálně tu mám jen jeden stroj se SSD diskem a podobně experimentovat už nehodlám, nastavil jsem systém dle rad na OCZ fóru a mám pocit (neměřil jsem, rychlost stačí), že jsem na úplně stejné rychlosti jako s u mne problemovým Flashpointem(beta5/6).
    Pěkný večer

  12. 12. Rosta  27.7.2009  11:11:32

    Projekt byl přejmenován z FlashPoint na FlashFire a jeho domovská stránka je zde: http://flashfire.org

  13. 13. Sp33dy  5.8.2009  21:24:27

    Tak teda už jen při rebootu byla znatelná změna k daleko lepšímu! A spouštění systému zabralo tak 5 vteřin, namísto tak 20. Vypínání taky z asi půl minuty asi na 10 sec…mno ty samozřejmý freezy při stisknutí Start nabídky po spuštění systému taky zmizely, nebo se omezily asi na půl sekundy. Při surfování, spouštění různejch aplikací, přehrávačů, dokonce i word dokumentů, které předtím trvalo taky nemalou chvilku, je téměř okamžité! Dokonce na tom hraju i wowko:D Fakt supr, ještě udělám nějaký úpravy registrů a četl jsem, že ta ramka se dá přetaktovat a nasdílet dokonce na dvojnásobek, ale nevim, jestli se tomu dá věřit..mno ale ještě vyzkouším. Tak dík a ahoj!

  14. 14. goatee  23.9.2009  13:56:38

    FlashFire mi na Asusu EEE 901 běží už třetí měsíc a musím říct, že konečně je to použitelný netbook. Akorát se mi minulý týden začal pokaždé během bootu XP spouštět scandisk, který po chvilce ukončil kontrolu kvůli chybě. Tak jsem FlashFire odinstaloval, pustil scandisk a hodilo to hlášku, že disk je bez chyb. Nainstaloval jsem FlashFire zpátky a už to zase jede bez problémů.

  15. 15. Petr Ďuríšek  26.11.2010  12:54:28

    Zdar chachaři. Už se s Aspire One 101 seru třetí den a tady jsem konečně zjistil, jak to zrychlit. I Winy v mobilu jsou rychlejsi nez toto zarizeni (slovo netbook mi k tomu nesedi,protoze tahle hracka tomu nemuze konkurovat). Vyzkousim po instalaci Winu jak to dopadne.. Budu na tom zkouset Win7, protoze stejne jako Visty jsou schopne si RAMku nahradit rychlejsim flash diskem.. Mohl by to byt znatelny rozdil, na klasickem notebooku to mam vyzkousene a pokud se vyhodi tech par korun za 4GB flash disk a pouziva se jako RAM, jeto k nezaplaceni..

  16. 16. psenic  8.5.2014  19:56:05

    Aplikoval som na Acer Aspire One AOA110 SSD 16GB, neskutočná zmena.
    Super, som spokojný :)


Napsat komentář