Lenovo ThinkPad – rozdíl mezi 14“ notebooky T a R

Konečně se mi dostal do rukou 14″ notebook Lenovo ThinkPad T400. Byl jsem na něj hodně zvědavý, protože mám minulou generaci nižší třídy tohoto notebooku (tedy 14″ ThinkPad R61). Na internetu si lze najít hned několik zdrojů, odkud jsou patrné všechny technické rozdíly (doporučuji přehled na našem diskusním fóru).

Jenže mnoho uživatelů moc nezajímá, že je přítomna i (přepínatelná) dedikovaná grafika a lepší procesor (faktem je, že na mnoho činností, kde se notebooky hodí, tyto součásti potřeba vážně nejsou). Hodně se hovoří o jiném rámu, materiálu, tloušťce a někteří i pevnosti. Teď, když mám oba v ruce zároveň, tak si mohu dovolit malé srovnání.

Rozměry šasi

Při zběžném pohledu vám asi budou připadat oba notebooky identické, ale jeden z nich bude „jednoduše“ hezčí :-). Tím hezčím bude samozřejmě T400 a důvod je jednoduchý – je tenčí (ačkoli pouze vpředu a zadek je tlustý stejně) a jeho tvary jsou vedené tak, aby nevypadal bachratý. Dalo by se možná říct, že spíš řada R je dělaná tak, aby bachratá vypadala – neobsahuje totiž ani jeden designový prvek, který by opticky snižoval tloušťku (T400 jich má hned několik a nejvýraznějším je zkosený pravý bok).

T400 je prostě hezčí a reprezentativnější. To je nepopiratelné, ale je také možné, že si toho rozdílu nějaký nezasvěcený člověk ani nevšimne. Váhově je rozdíl samotného notebooku jen malý a smazává ho větší (a přesahující) baterie, kterou lze relativně levně dokoupit v případě potřeby i do levnější třídy (ačkoli novější R400 už má taky jen větší baterii).

Kvalita provedení a mechanická odolnost

O vyšší kvalitě provedení se mluví relativně často, ale musím říct, že jediný rozdíl byl opravdu jen v pravé opěrce ruky, která má potřebu u R61 nedoléhat (lze to podložit kusem papíru). Jinak je zpracování prakticky identické. Víko je dokonce úplně stejné, co se týká tloušťky a pevnosti. Pokud by měla být jedinný důvod pro nákup vyššího modelu lepší odolnost, tak by byl dražší nákup zbytečný.

Dokonce bych řekl, že Rko je díky tlustějšímu tělu mírně pevnější, protože šasi T400 je v nejtenčích místech už mírně pružnější. Dále pak klávesnici mám v R61 lépe vystuženou, protože ani při silném zatlačení se neprohýbá (což se nedá říct o T400) – ale to je spíš globální vlastnost některých kusů všech nových modelů ThinkPadů. Jsem toho názoru, že by prohýbání nemělo nikomu při psaní vadit, protože při běžné práci (psaní) na něj nenarazíte. Naopak ta nová klávesnice má jemnější a tišší stisk, což mě osobně velmi vyhovuje.

Drobnosti okolo

Na T400 se mi líbí silnější lampička (je otázkou, zda se nevylepšila i na R400). Je silnější a lépe osvěcuje prostor klávesnice i v případě, kdy je víko více otevřené. Reproduktory kupodivu nejsou lepší vůbec. Škoda, že se nepřešlo na ty, které lze najít v X300.

Závěrem

Kdo by čekal tak velké rozdíly, jaké lze najít u 15,4″ verzí obou řad, ten bude nejspíše zklamán. Mimo lepších tvarů šasi nemá v ergonomii řada T moc co nabídnout navíc. Pokud jde o přepínatelnou grafiku, tak tu je možné mít i v řadě R, ale na našem trhu je samozřejmě jen taková konfigurace, která to nepodporuje. Ono vůbec tady u nás je Lenovo tak trochu pozadu (holt jsme pro ně malý, nezajímavý trh). Minimální rozdíl mezi 14,1″ verzemi tak raději prohloubilo velmi ochuzenou konfigurací modelu R400, který má dokonce i starší a horší procesor („přejmenovaný“ T7100) než předchozí R61 (T8100).

Nakonec zjišťuji, že kdo nepotřebuje extra výkon navíc, tak mu může řada R nabídnout to samé co T, a to po stránce kvality provedení, mechanické odolnosti i zabezpečení. Jen ten notebook bude trochu tlustější. Původně jsem zvažoval přechod na řadu T, ale teď si říkám, že raději počkám, protože by to byla čirá rozmarnost. Pokud pominu nějakou tu reprezentativnost (a samozřejmě případný ego-onanismus), tak důvod ke koupi řady T vzniká až ve chvíli, kdy uživatel chce něco, co už konfigurace R nenabízí. Takto, když vidím dva vzhledově téměř identické notebooky, tak bych se zdráhal za jeden z nich zaplatit dvakrát tolik.

Komentáře k článku

  1. 1. Warcz  16.10.2008  17:34:40

    a jak to je se spotřebou obou notebooku ? je stejná ?

  2. 2. swarm  16.10.2008  18:43:56

    [1] Ještě nemám všechny testy, ale zdá se, že Rko vydrží o malinko dýl. Nemyslim teď nečinnost, ale když na tom tak běžně pracuju s wifi a vyšším podsvícením displeje. Rko samotné má výbornou spotřebu podobnou dnešním centrino 2 notebookům, ačkoli jede jen na centrino 1. Zdá se, že na Tčku žere víc 1440×900 displej (u nás je jen ve verzi s CCFL). Navíc velké zklamání pro mě byl ten displej po stránce kvality – má řekl bych o čtvrtinu slabší podsvícení, než ten můj na R61. Nevim, jak moc jsem měl smůlu s tím kusem T400, ale u mého notebooku jsem měl celkem štěstí, protože jsem vyfasoval jediný 200nit displej (zbylé dva maj jen 185). V reálu to znamená, že na tom T400 musim nastavovat vyšší jas, aby mi to svítilo stejně, takže je pak možná větší spotřeba…ale je to jen domněnka.

    Přesný hodnoty pak hodim určitě do recenze. Otestuju standardní metodikou R i T a oba s oběma baterkama (je to libovolně zaměnitelné).

  3. 3. Warcz  16.10.2008  19:07:55

    výborně na to se těším. můžeš vyzkoušet s externím LCD. Diky

  4. 4. Kulich  16.10.2008  20:07:20

    Ahoj

    no s thinkpady se setkavam celkem casto. Ale posledni „male“ Thinkpady, se 14″ displejem byly T60 a predtim rada T40/41/42/43 (ty dokonce povazuju za posledni kvalitni T). Je to hlavne rozmery, to co predvedla 14″ verze T61 je opravdu des, to ze se displej transformoval z 4:3 do 16:10 formatu bych jeste prezil, ale co je horsi, je ta nevycentrovanost displeje a obludny ramecek kolem nej. Preci jenom u vsech predchozich T rad pred T61/T400 byl displej vsazen pekne do vika a ke kraji zbyvalo nejvic 0.5cm, kdez to ted je to kolem 1.5cm. Dalsim zhorsenim ktereho jsem si vsiml, je ze ruzne kryty, sasi a podobne drzi od rady T60 pomoci plastovych pacek (ktere se pri padu snadno ulomi), u T4x/3x/2x serie bylo vse prichyceno poctive srouby. Zkratka od T61 se rada T priblizila rade R (ktera byla vzdycky takova „nafouknuta“ a „baculata“) a taky mam ten pocit, ze se uz Tcko nevyplati. Doufal jsem ze u nastupce T61 se ty rozmery vrati zpatky k puvodni T rade, ale jak vidno u T400 se nic s rozmery zasadniho nedelo. A podle mne je to skoda!

  5. 5. awdawdawd  16.10.2008  22:38:42

    Zdravim ta pedobear s notebookom… (WTF?!)

    inac pravda je ze v dnesnej dobe su tie Thinkpady uplne kvalitativne niekde inde ako pred tym ked boli cisto pod IBM…

  6. 6. Quantim  17.10.2008  18:41:24

    ThinkPad T400 uz mam cca mesic a zatim jen sama pozitiva, jedina zmena je, ze misto opticke mechaniky mam druhou baterku a vydrz je v pohode, pri zatezi s dedikovanou grafikou cca 4,5 hodky a pri bezne praci se to blizi az k sesti hodinam, coz je hodnota bezna spise u malych 12″ notasku. Jeste bych jeste ocenil eSATA port, ale snad ho zastouupi firewire. Uvidime, jak to bude casem.

  7. 7. WN  17.10.2008  23:02:21

    Zdravím,
    chtěl bych pevnější tichý 14″ notebook s integr. grafikou a z původního plánu R61/T61 jsem nakonec skončil u volby R400/T400. Stále více jsem přesvědčen, že mi bude/měl by stačit právě R400.
    Mam takový malý dotaz ohledně oné „přečuhující“ (6-článkové?) baterie. Toto mi velmi vadí, protože krom toho, že se tak book (lehce přehnaně) blíží 15″ modelům, je to, nejen z mého pohledu, trošku designově „nic moc“. Jde k T400 (potažmo R400) objednat v základu baterie, která by nepřečnívala, tj. 4-článková? Na konfigurátoru Lenova (USA) to samozřejmě možné je. Jak je to u nás, pokud je ta informace dostupná/známá?
    Díky moc

  8. 8. swarm  17.10.2008  23:16:55

    [7] Menší baterku je možné zakoupit v ČR v obchodech. V základu to samozřejmě nejde, protože tu konfigurovatelné Lenovo notebooky nejsou a ta jedna jedinná konfigurace pro ČR má 6cell baterii. Jestli tě velká baterie tak strašně štve, tak jí s tebou klidně vyměnim za mojí nepřesahující (05/2008, 100% stav, kapacita stejná jako při nákupu). Já naopak mám v plánu koupit nějakou větší do toho svého, protože se mi ty přesahující baterky líbí (při otevírání jednou rukou hezky zapřou základnu notebooku, aby se nezvedala).

  9. 9. WN  17.10.2008  23:59:40

    Díky za reakci,
    jasné, nějak jsem tušil, že jediná možnost je 4cell dokoupit zvlášť a tím ku škodě zbytečně navýšit cenu booku, nebo s někým ochotným vyměnit :). Ještě T400/R400 doma nemám, váhám, jak jsem psal viz výše („Stále více jsem přesvědčen, že mi bude/měl by stačit právě R400″). Jenže R400 u nás zatím není v těchto dnech s rozumným procesorem (P8400) a kdoví, kdy bude. Uvidím, zas náhodně natrefit na mizerný display u notebooku za cca min. 35 000 Kč se mi nechce. Za + – 22 000 Kč bych to spíše „skousnul“/očekával.
    Kdyby byl provozně tišším strojkem mnou náhradově vyhlédlý HP6930p (než R400/T400), bral bych i jej, ale to takřka jistě (?) nebude…
    Ještě jednou díky
    P.S. Pokud by to s tou baterií (nabídkou) bylo míněno vážně a byla stále dostupná v době mého nákupu R400/T400 (nejpozději snad do vánoc), ozval bych se na mail, pokud by nevadilo.

  10. 10. swarm  18.10.2008  0:21:40

    [9] U HP notebooků bych nevěřil dokud bych neměl možnost si ho sám vyzkoušet (doufám, že tento konkrétní brzy vyzkouším, už delší dobu agituju, ale HP stále posílá jen ty největší lowendu). Ono u HP jsem testoval už vícero notebooků napříč celým spektrem a tichý byl jen jeden (HP 2710p), což není moc dobrý výsledek. U ThinkPadu je zárukou tichosti TPFanControl (příští zápisek zde na blogu). Až vyměnim pevný disk (za SSD), tak nepůjde poznat po sluchu, že je můj notebook zapnutý :).

    Nabídka byla myšlena vážně. Já samozřejmě nevím, co bude do vánoc, ale pokud se sám neodhodlám do té doby koupit novou sám, tak tahle bude k mání (při mém stylu používání se moc neopotřebuje). Mail je tu uveden, takže v tom neni problém.

  11. 11. WN  18.10.2008  0:56:47

    Tak na zive.sk měli sice jen onen „předprodukční“ vzorek HP6930p a ticho se moc nekonalo. Hádám, že o moc lepší to nebude ani teď, jinak toho škoda…
    S tím SSD diskem, vidím, máme naprosto stejný plán. Snad tak do roka aspoň o krapet zlevní. Hlavní důvod (SSD) je snaha po max. tichu v (nejen) nočním/tichém použití, uši/dobrý sluch mě totiž živí – potřebuji doma, při nenáročné „semtam“ práci (jen office, mail) co největší klid bez ruchu.
    Nabídku beru v potaz, díky.

  12. 12. Warcz  18.10.2008  9:02:23

    to jsem zvědav co vybereš za SSD a hlavně jaky bude mít výkon při práci s malými soubory…

    Jinak já mam Asus M6A ( staré Pentium M ) a jsem na tom stejně, stačilo snížit napětí na procesoru a mam ( aktuálně ) 52 stupňů na CPU a větráky stojí, problém je že to odnáší pravá část základni desky ( chipset ? grafika ? ) která se při dlouhé práci začne přehřívat :o(

  13. 13. swarm  18.10.2008  11:23:25

    [12] Tvůj notebook je ale trochu specialitka – předpokládám, že tam ty větráky ovládáš přes speedfan, protože jinak si lidi vždycky stěžovali, že jedou pořád. Tady na ThinkPadu to mám udělané tak, že se větrák pustí až při 60°C, ale těch 60 nemusí být jenom na procesoru – když budou na jenom z dalších 6 aktivních čidel, tak se větrák taky spustí. Notebook je sice teplejší, když ho takhle mám třeba na peřině, ale on to stejně vydrží ještě mnoho let, protože by ty teploty musely být mnohem vyšší, aby se to mohlo na životnosti výrazně projevit.

    SSD zatim nevim, budu to řešit až na nový rok, až jejich ceny padnou dolů.

  14. 14. WN  18.10.2008  11:50:42

    To Warcz:
    výkon SSD disku (potažmo celého noteboku) by pro mě byl/je málo důležitý, opravdu – jde mi o strojek s efektivním chlazení a z toho očekávaným tichým chodem v nočním/klidném provozu.
    Vzhledem k tomu, že máme v práci jeden obstarožní desktop Compaq, řekněme jen na „záložní použití“ (PII na cca 333Mhz, 128RAM, 10GB HDD a na tom „jede“, nějakým bláznem nainstalované, XP místo orig. původních Wind. 98 [start/načtení do použití trvá i kolem min. 15 minut, obzvláště při současné aktualizaci Avastu], tak vím, co je skutečně trpět.

  15. 15. War  18.10.2008  12:08:23

    To swarm – chceš ušetřit na vypalnem jo ? :o) ( ted je 6Kč za 512Mb )

    Speedfun vubec nemam otačky řidi Bios podle teploty na CPU což je pravě ten problém že na CPU je teplota bližici se teplotě mistnosti ( misto 1,3V mu davam 0,7V na 800Mhz ( misto 1,77Ghz )) a tudiž tam neni skoro žadne ztratove teplo ( na web a word to bohatě stačí ) Bios tudiž vidí 50 stuňů a tak zastaví uplně větrák. Problem je s HDD tam mam seagate momentus 80Gb 1 plotnový 5400 otaček a ten leze k 56 stupňům a potom jak jsem psal integrovana grafika intel 915. odběr mam 15-17W ( 15,4 displej )

  16. 16. RakeW  18.10.2008  14:19:33

    Nnedávno jsem ve škole viděl u někoho T41 a musím říct, že mě sakra překvapilo, jak je tenký. Skoro jsem to dotyčnému záviděl :).

  17. 17. Lockhard  18.10.2008  16:38:14

    [2]swarm: Mohl by si uvést, co přesně máš za display (výrobce, sériové číslo)? Zatím jsem měl možnost vidět na vlastní oči 5 R61 a každý měl display B141EW04 V7 (výrobce AUO) a bohužel musím konstatovat, že mě nijak tento display nepotěšil – i můj minulý notebook Dell Latitude D600 měl lepší kontrast.

    Mohl by si napsat i jaký display má ten T400?

    Předem díky moc!

  18. 18. richtone  19.10.2008  0:46:36

    Zaujimavy clanok, ale mylism ze ti chyba popis k tomu obrazku, takze laici vlastne nevedia ktory model je ktory. :)

  19. 19. Honza Skýpala  19.10.2008  12:24:34

    V práci se nám s ThinkPadem T42 (starší model, ale prakticky totéž) stalo, že při jedné výstavě letěl ze stolu na zem. Kromě malé kosmetické odřeniny na spodku přežil bez jakékoliv úhony. Přikládám to hlavně hořčíkovému rámu, který řada R nemá. Ještě se mi nestalo, že by spadl nějaký jiný notebook z výšky cca. 1,20 metru na zem a přežil to.

  20. 20. RakeW  19.10.2008  12:38:20

    Honza: Pokud vím, tak zrovna 14.1″ R61 ten hořčíkový rám má (pokud je to tedy to „roll-cage“. A nová řada R ho má už celá (tedy i R500).

  21. 21. swarm  19.10.2008  12:44:39

    [17] Ano, řekl bych, že mám právě ten AUO, ale nepřijde mi špatný v kategorii WXGA displejů. Dokonce i některá levná Sony měly horší displeje, což už je fakt vyloženě smutné. Schválně jsem udělal pro porovnání fotku R61 a T400 vedle sebe, kde je vidět ten velký rozdíl. Pokud se ti nelíbil už ten na R61, tak z toho v T400 bys blil. Mimochodem D600 mám doma a pokud jde o XGA displeje, tak ty na nich byly vyloženě odporné (asi největší nevýhoda toho notebooku).

    [18] Původně jsem si myslel, že to půjde víc poznat. Myslim, že bez toho popisku to ještě víc podtrhuje závěr článku :-)

    [19] Zabívám se tu jen porovnáním 14″ modelu a ten je to tom s materiálama a vyztužením v podstatě stejně (rám v základně i ve víku). Pokud jde o 15,4″ modely, tak tam je rozdílů mnohem více. Mimochodem pád z takové výšky přežije kde co… já bych mohl vyprávět (dobrý námět na článek).

    [20] Tohle je myslim spíš dezinformace (kterou už snad CZ lenovo i opravilo). 15,4″ nemá to plnohodnotné vyztužení jako Tčka a 14″ model R.

  22. 22. Ghost  19.10.2008  12:55:06

    [20]RakeW: R500 top cover roll cage nema (magneziovy ram na ochranu lcd). ten maju len 14,1″ R61/R400. jeho pritomnost na R500 bol jeden z chybnych udajov v datasheetoch pri uvedeni novych modelov. az na pridanie displayportu, ine rozlozenie usb portov a ine klavesnice na niektorych kusoch je to rovnake sasi ako mal R61.

  23. 23. swarm  19.10.2008  13:10:06

    Je docela k zamyšlení, zda ten chybný údaj byl jen omyl, nebo celkem promyšlený tah. Skoro bych řekl, že spíš to druhé (neni to zas tak neobvyklá taktika).

  24. 24. peter  19.10.2008  16:39:08

    Swarm mohol by si odfotit tie notebooky vedla seba na rovnom podklade (a nie na posteli, ako to neviem preco byva zvykom)? Napr. celnou stranou k sebe a potom aj zadnou. A samozrejme z boku a nezabudni na dobre osvetlenie, nech je tam v tej cernote nieco vidiet :).
    Inak dufam, ze v recenzii zvozis lenovo za tu jednu konfiguraciu r400 co je v obchodoch pod ciernu zem a za nepritomnost disp. portu tiez. Niekto by im uz mal dat konecne vediet…

  25. 25. RakeW  20.10.2008  11:38:42

    Yep, díky za upřesnění… ;)

  26. 26. Lockhard  6.11.2008  14:44:57

    Swarm: A mohl by si někde zveřejnit (či mi poslat na mail) fotografie displayů T400 a tvé R61 vedle sebe na maximální podsvícení? Velice rád bych viděl, jaký je mezi nimi rozdíl.

    Předem děkuji!

  27. 27. swarm  7.11.2008  12:18:32

    [26] Mám jeden obrázek vyfocený mobilem. Nahodím ho dnes jako kratičký článeček, ať to nezapadne zde v diskuzi.

  28. 28. martin  15.11.2008  11:03:40

    Vybírám si notebook ke studiu. jak je to prosím vás s tou 6 článkovou baterkou? není na obtíž při přenášení? přece jenom ho budu nosit v brašně, nehrozí, že jí ulomím?

    díky

  29. 29. swarm  15.11.2008  11:14:19

    [28] 6 článková baterie při přenášení nijak nevadí a ulomit se ti jí zaručeně nepovede – byl bys první :)

  30. 30. skvedo  15.11.2008  16:45:14

    [29] Nikdy neříkej nikdy ;-)
    Mě by taky v životě nenapadlo že tohle udělá absolvent gymnázia a aktuálně student 2. ročníku VŠ strojírenské http://album.jabbim.cz/skvedo@jabber.cz/100_7483.JPG

  31. 31. Idea  18.5.2009  10:07:25

    Ahoj, nevíte někdo o nějaké utilitě pro Win XP, která dokáže řídit otáčky na Dellech? Speedfan nerozpozná.

  32. 32. swarm  18.5.2009  18:10:54

    [31] Pro ty nejnovější (Latitude E) nic neni. Pro starší Latitude D nějaký soft existuje a přes google bys to určitě našel. Pokud myslíš jiné notebooky od DELLu (Studio, XPS, Inspiron), tak tam to regulovat nejde.

  33. 33. Idea  18.5.2009  22:15:09

    [32] Myslím Vostro. Snažil jsem se najít co šlo, ale maximálně pro linux, což jsem nezkoušel. Absolutně nic. Žádné větráky přes ACPI, jen programa I8KFANGUI dokázal ovaládat větrátk. Ten si s vostrem 1310 evidentně nerozumí. Speedfan nic, NHC tak nic To je smůla.

    Mimochodem v Win XP mám spotřebu 17 – 22 W a výdrž tedy 2:30 až 3 hodiny (57Wh aku designed, po půl roce 54Wh). Hodil jsem instalaci Win7 RC a kromě snížení spotřeby na 14800 mW – 16W je možné softwarově ovládat osvětlení nativně z OS. (V XP šlo jedině pomocí proprietární Dellovské utility, už nevím jak se jmenuje, letěla ‚do koše‘ po hodině používání.) Spotřeba při idle.

    Další věc je, že nevím, co že znamená ve Win 7 a možná Vistách v nastavení spotřeby tato položka: Control Panel – Hardware – Power Opts – [profil] – Change plan settings – Advanced – Processor power management – Min/Max processor state v procentech. Tipuje, že jde o throttling.

    Potom se mi zdá, že se občas bije RmClock a správa v systému, občas to hodí vyšší napětí na chvíli (Rmclock na všech P-States 0.95) -> občas 1.0 nebo 1.137V. Nezdá se to, ale tohle má klíčový vliv na spotřebu. Používám pouze 10x SuperLFM a 10X Normal. Je to OK?

    Problém je v tom chlazení, jak jsem žasl, že na popisovaném starém notebooku se spouštělo chlazení za 10 min. Tady je to každé 2 minuty na 30 sec (asi po 30 min provozu) ! Mám Dell 1310, C2D T8100, NVidia 8400M GS. Podle mě na vině je způsub chlazení.

    Po startu má HDD i CPU teplotu 23 stupňů (tedy pokojovou +/- 2 stupně), ale grafika hlásí 43 !!! Při běžné práci má HDD 37-40, grafika pulzuje mezi 60-63 a CPU mezi 40-46 (pro CPU je přičteno 5 stupňů, jak se udává, nevím proč, poraďte). Opět Idle. Na vině se mi zdá použití pouhého kusu gumy (otázka je, zda to je speciální teplovodivá guma a v tom případě jak si s vodivostí stojí v porovnání s mědí) na Northbridge a grafiku. CPU má plnohodnotný měděný spoj. ( Pokud nechápete, vysvětlím ). Vše je přivedeno na 1 heatpipu. Dál když mi NTB opravoval servisman ( kvůli BIOSU), měnil desku, použil nějaký alkohol (asi isopropylalkohol) na odstranění zbytku pasty při sundání chlazení. Ale nevšiml jsem si, že při přimontování chlazení použil pastu!! (což by na grafiku tedy němlo mít vliv…??).

    Od Dellu jsem čekal tedy lepší kvalitu chladícího sytstému.

    Dík za odpovědi.

  34. 34. j.matrix  22.9.2009  9:48:24

    zdar swarm, funguje na T400 prepinanie medzi 4500mhd a radeonom 3470? nikde som to totiz nevidel, keby som to vedel pred kupou tak neberiem T500 kde mam 4500mhd/3650

  35. 35. swarm  22.9.2009  11:19:03

    [34] Jo, funguje to stejně jako na T500, jen je tam slabší ta ATI grafika.


Napsat komentář