Režim spánku, hibernace a bezpečí notebooku při přenosu

Dnešní článek bude sloužit spíše méně počítačové zdatným jedincům a budu se na něj odkazovat při opakovaných dotazech od nováčků na fórech. Režim spánku (ve Windows XP: úsporný režim) a hibernace (ve Windows XP: režim spánku …za to může český MS) nejsou zdaleka vymoženosti nejmodernějších počítačů. Ačkoli mnoho lidí přesedlávajících ze stolních počítačů je objevilo až nyní, provází nás už přes 15 let a v dnešní době je podporuje každý notebook i stolní počítač. Jsou to velmi užitečné funkce, a tak není na škodu, podívat se, jak vlastně fungují, co přináší a taky trochu do historie, co provázelo jejich vznik.

Jak to všechno vzniklo?

Samozřejmě v tom mají prsty notebooky. Stolní počítač můžete nechat zapnutý, když si někam potřebujete odběhnout. Vypnete ho až ve chvíli, kdy máte všechnu práci hotovu. U notebooku je situace složitější. Pracujete na jednom místě a během 15 minut se máte přesunout jinam, kde budete také potřebovat na notebooku dělat. Pokud se potřebujete přesouvat častěji, neustálé vypínání a zapínání by bylo neskutečně otravné (a zdlouhavé). Když na notebooku startuje Windows Vista několik minut, tak je to pochopitelně vážně otrava, ale uživatelům notebooků to evidentně vadilo už v dobách, kdy Windows jako takové byly jen doplňkovým programovým vybavením (na stolních počítačích platformy PC přišly tyto režimy až mnohem později, výjimkou byly pouze stolní počítače firmy Apple).

Režim Spánku

Slovo dalo slovo a výrobci přišli s funkcí Stand-by (ve Vistě: Režim spánku). Při aktivaci této funkce se zastaví pevný disk, zhasne LCD panel a všechny součásti včetně procesoru přejdou do úsporného režimu s minimální spotřebou (abych byl přesnější, většina součástí se vypne úplně). Jediné, co zůstane běžet, je paměť RAM. Ta se zpomalí a běží jen v takzvaném udržovacím režimu, aby se z ní nevytratila data a zároveň neměla velkou spotřebu.

Tento koncept zůstal vlastně zachován už od první implementace. Dříve však musel všechno řešit notebook samotný bez jakékoli pomoci operačního systému. Mělo to však i své výhody. Dnes trvá u některých notebooků přechod do režimu spánku i 10 sekund, tenkrát byl okamžitý (stejně jako probuzení). To je mimochodem ukázka, že ne všechno se nám s moderními technologiemi zrychluje. Dnes se provádí přes „usnutím“ ještě řada úkonů. Vyprázdní se buffer disku a obvolají se všechny aplikace a ovladače, jestli souhlasí. Standardně je ještě nastaveno, že se má počítač uzamknout – pokud chcete trochu usínání a probouzení zrychlit, tuto funkci je možné vypnout ve vlastnostech napájení.

Hibernace

Režim spánku má sice malou spotřebu, ale stále je potřeba napájet část základní desky a operační paměť. Z toho vyplývá, že vyjmutí baterie při odpojeném napájení způsobí ztrátu rozpracovaných dat. Už ani nevím, kdo přišel první s funkcí hibernace, ale přikláním se ke společnosti Phoenix Technologies. Tato společnost v hojné míře vybavovala notebooky svými velmi zdařilými BIOSy a už před více jak 15 lety implementovala v BIOSu i funkci hibernace. Implementace od Phoenixu byla úžasná svou nezávislostí na operačním systému. Byl vlastně pouze jeden požadavek – na disku musel být první oddíl naformátovaný pomocí FAT16 a muselo na něm být aspoň tolik místa, jako měla paměť RAM. Samotný systém mohl už běžet i z jiného oddílu/disku s jiným systémem souborů. V případě aktivace klávesové zkratky pro hibernaci se celý obsah RAM bajt po bajtu uložil do rootu prvního oddílu disku – prostě C:\ ;-).

proces hibernace spravovaný Phoenix BIOSem

Se snižováním nákladů vývoje/výroby je celkem běžné, že se funkce řeší softwarově přes operační systém a ovladače. Dnes se běžně vyrábí i notebooky, které regulují chod ventilátoru až po zavedení ACPI ovladače a změnu intenzity podsvícení LCD zajišťuje předinstalovaná aplikace. Stejně dopadla na přelomu tisíciletí také hibernace a systémy Windows Millenium a Windows 2000 ji integrovaly do sebe (u WinMe bylo nutné nainstalovat všechny ovladače čistě pro tento systém, stačil jeden ovladač pro Win98 a hibernace se z nabídky vytratila – tenkrát to byl docela problém).

Při správě pomocí operačního systému je princip skoro stejný. Opět je hlavní obsah paměti uložen na disk a pak už se disk může normálně (úplně) vypnout. Jen je opět potřeba „oběhnout“ všechny ovladače a aplikace, zda jsou na hibernaci připraveny. Windows 2000 neuměl hibernaci o moc lépe než zmiňovaný Phoenix BIOS. Nad 128 MB RAM už bylo ukládání velmi pomalé a při 512 MB RAM už to bylo skoro stejné, jako čekat na čistý start (ač ten byl zrovna u Windows 2000 docela pomalý). U Windows XP se z paměti začalo vyhazovat všechno, co už tam být nemuselo a obsah paměti se uložil tak, aby zabíral co nejméně. Windows Vista šly ještě dál a při hibernaci se provádí jakási komprese. Ve výsledku pak na slabších procesorech čekáte i desítky sekund, kdy disk vůbec nic nedělá. Bohužel je (nejen) tohle důvodem, proč v mnoha případech je hibernace pod Windows Vista pomalejší než pod Windows XP.

Škodí režim spánku notebooku při přenášení

Tuto otázku pokládá mnoho lidí. U hibernace je to jasné – notebook uloží stav a fyzicky se vypne. U režimu spánků zůstává část zapnutá – znamená to tedy nějaký problém? Ne, neznamená. Je to jednoduché – nejvíce vadí pohyby a otřesy mechanickým součástem. Těmi jsou v notebooku ventilátor a pevný disk. Pokud jsou tyto dvě součásti vypnuté, otřesy a pohyby vadí notebooku úplně stejně, jako by byl vypnutý. Z toho plyne, že se není čeho bát. S uspaným notebookem lze manipulovat bez jakýchkoli omezení. Sám jsem režim spánku začal používat až před několika lety (do té doby vždy jen hibernace), protože jsem měl dvakrát štěstí na notebooky, kterým moc nedržela baterie a při přenášení se občas odpojila. Nyní režim spánku s oblibou používám kdykoli vím, že notebook do hodiny zas zapnu.

Komentáře k článku

  1. 1. Maroš Žofčin  25.11.2008  2:18:44

    Aký máš názor na nahradenie vypínania PC hybernovaním úplne? Tak, ako to napr. odporúča Apple pri svojich počítačoch. PC by sa nevypínalo vôbec, len by sa reštartovalo, ak by to bolo treba.

  2. 2. Samuel Kolesar  25.11.2008  10:03:40

    Mam MacBook a vobec ho nevypinam, len uspavam, ked treba, obcas restartujem.

    Co sa tyka vypinania pocitacov, tak je dokazane, ze neustale odpajanie a zapajanie techniky jej skodi viac ako neustaly beh.

  3. 3. Quiark  25.11.2008  11:14:43

    Tak samozřejmě hibernace je fyzické vypnutí, takže se to z hlediska dopadu na HW neliší a nelze na to mít názor :) Pokud to v operačním systému funguje a aplikace to taky zvládají, je to podle mě fajn věc, člověk nemusí čekat, až mu naběhne jeho pracovní prostředí (=Visual Studio, Firefox, Miranda, audio player, …).

    Když má ale někdo (já) smůlu na noťas, který se jednou za čas odmítá z hibernace nebo režimu spánku probudit, je to už jiná věc:)

  4. 4. Ivan  25.11.2008  12:05:47

    Tak ani ta slabá baterie nemusí být problém, na tři a půl roku starém aceru se NB při kritickém stavu baterie sám z režimu spánku probere aby se hybernoval.
    Jinak ale trefný článek, každou chvíly na felu vidím, jak někdo během přednášky třikrát zapíná a vypíná notebook a čeká při tom minuty úplně zbytečně.

  5. 5. danaketh  25.11.2008  12:24:42

    Je dobré se o tom něco dozvědět. Momentálně mně totiž trošku trápí „uspávání“ v XPčkách – notebook občas vypne LCD ale z nějakého důvodu naplno roztočí větrák a takhle se prostě zasekne. Dělá to ale jen ve Windows.

  6. 6. Maroš Žofčin  25.11.2008  18:06:50

    Každopádne hardwarové riešenie uspávania/hibernácie sa mi zdá oveľa spoľahlivejšie ako softwarové. Sú dnes v ponuke aj notebooky s takýmto riešením?

  7. 7. Silas15  25.11.2008  18:13:14

    no mě můj TP SL 400 po restartu po probuzení z režimmu spánku napíše CMOS Checksum bad a k tomu v příručce je tohle V průběhu kontrolního součtu byl zjištěn neodpovídající obsah CMOS. Indikuje, že jiný program než BIOS změnil data CMOS nebo že MOS nedokáže v důsledku chyby data udržet. Tuto chybu lze obvykle odstranit pomocí nastavení AMIBIOS. Vše v biosu, kdomě datumu, se nastaví do výchozího nastavení, nevím co s tím.

  8. 8. Zemlak  25.11.2008  19:14:56

    Já používám spánek v XP, tedy hibernaci, a restartuji až když je to opravdu nutné. A vyhovuje mi to tak, nechávám puštěné všechny aplikace a vždy začínám tam kde jsem skončil. Ale poslední dobou se mi ve škole (na FELu) několikrát stalo, že se notebook odmítl uspat, jen tam skočila obrazovka že se připravuje režim spánku a nic, musel jsem ho natvrdo vypnout. Je možné, že by to dělala Wi-Fina? Protože doma se mi to nestává, a nic jiného mě nenapadlo.

  9. 9. HonzaCZ  25.11.2008  23:29:32

    2 Swarm: Někdo tu psal o tom, že se notebook při nízké úrovni baterie ze spánku probudí a hibernuje se. Vím, že máš stejnej NB jako já a tak se ptám, jestli nevíš, zda se to dá někde vypnout. Párkrát se mi to už stalo a jednou za jízdy v autě. Je to sice hezká funkce, ale nevím, jestli zrovna chci, aby mi začal notes kopírovat paměť na disk při jízdě po rozmlácenejch pražskejch ulicích…

  10. 10. Ladis  26.11.2008  2:19:53

    [6] Podle meho nazoru uz hardwarove reseni neni dnes prakticky mozne, jednotliva zarizeni v pocitaci (vcetne grafickych karet) uz jsou tak slozita, ze je treba spolupracovat i s jejich ovladaci, a proto tedy dnes softwarove reseni na urovni OS.

  11. 11. DEE  26.11.2008  7:25:12

    [9] Myslím že se zbytečně strachuješ. Přetížení potřebného k fyzickému narušení disku jen tak nějakým drncáním po kostkách a místních děrách nedosáhneš. Pokud tedy nevozíš notebook na nápravě.

  12. 12. danaketh  26.11.2008  14:06:26

    [10] IMO ani ne tak složitá jako spíš „každej pes, jiná ves“. Dneska si každej vyrábí podle svého a kolikrát jsou i rozdíly mezi řadami výrobků jednoho výrobce takové, že by asi nebylo možné to všechno obstarávat. Tedy pokud je tohle vůbec potřeba.

    Nicméně tak jako tak to ani OS moc neumí. Třeba v momentě kdy uspím Windows se spuštěnou hrou, tak na 99% mi jí to uspávání shodí (bohužel ne na lištu ale definitivně).

  13. 13. Ladis  26.11.2008  14:25:03

    [12] OS to umi, neumi to ta hra :-). Moje zkusenost je, ze hru musis pred uspanim minimalizovat – DirectX hry totiz pri obnoveni z minimalizace vetsinou obnovi zarizeni, s kterymi pracuji (D3D, DInput, DSound, …), ale pokud pocitac uspis s neminimalizovanou hrou, tak vetsina her to probuzeni nepochopi (ale ne ze by to neslo v tech hrach vyresit z programoveho hlediska).

    Ve WinVista uz by to melo byt poresene (treba u D3D 10 kopiruje obsah pouzite videopameti do pameti procesu (hry), takze je pak schopen hru obnovit).

  14. 14. swarm  26.11.2008  15:45:06

    [2] Samuel Kolesar: Z hlediska nějakého opotřebení součástí je to skoro jedno. Při režimuy spánku, hibernaci i vypnutí se stejně většina součástí vypne v každém případě. To už by bylo víc k zamyšlení řešit připojování napájecího adaptéru k elektrické síti.

    [7] Silas15: Takové chování je jednoznačně na reklamaci.

    [9] HonzaCZ: Ve většině případů se počítač neprobudí kvůli nízkému stavu baterie, ale prostě protože OS to tak má nastaveno. Ve správě napájení se vždy uvádí čas nečinnosti pro režim spánku a pak pro hibernaci. Řešením je vypnutí těhle stavů po nečinnosti. Obecně se mi nelíbí, aby se mi notebook zapínal někde po cestě zavřený v batohu, takže tyhle věci mám všechny vypnuté.

    [6] Maroš Žofčin: HW řešení už na žádném notebooku není. Při časovém úseku, který je vyhrazen na vývoj, není možné už tyhle věci moc řešit. Kdyby se nějaký výrobce piplal s takovýma fičurama, tak vydává notebook o půl roku pozadu proti ostatním.

  15. 15. Johny007  26.11.2008  21:36:25

    Jakou má cca spotřebu notebook v režimu spánku?

  16. 16. Warcz  27.11.2008  18:43:54

    zajimavá otazka. Vim že když jsem měl 1x512Mb tak NB vubec nevadilo ho nechat přes noc. Teď když mam 2GB tak už to je znát ale kolik watu to nevim…

  17. 17. Benny  30.11.2008  13:38:48

    Moc díky za článek. Plno lidí mi tvrdilo, že se Režimem spánku ničí disk a procesor. U procesoru mi to přišlo jako úplná hloupost.

  18. 18. Scotty  30.11.2008  23:21:09

    Mohu si při režimu spánku (nebo spíše při hibernaci) vyměnit baterii v notebooku? Nestane se nic?

  19. 19. skvedo  1.12.2008  13:39:21

    [18] Při hibernaci naprosto bez problémů. HW je v tu chvíli úplně vypnutý.

  20. 20. swarm  3.12.2008  20:49:10

    [18] Při hibernaci ano, při režimu spánku ne. Samozřejmě pokud máš připojený napájecí adaptér, tak můžeš vyměňovat klidně i za chodu :-)

  21. 21. Python  29.3.2009  17:57:35

    Neak se v tom ztrácím… takže na přenášení do školy a ze školy je lepší mít ntb hibernovaný nebo uspaný… btw co se ryhleji obnoví

  22. 22. Ladis  30.3.2009  12:42:44

    [21] Rychleji se obnovi uspani do pameti nez na disk (logicky). Na prenaseni je to jedno, podstatne je, ze v obou pripadech se vypnou mechanicke casti (disk). Akorat pri uspani do pameti nb stale odebira urcity proud z baterky, takze takto nevydrzi moc dlouho (dny). Macbooky to maji vylepsene tak, ze kdyz dochazi baterka v rezimu uspani do pameti, tak se probudi a uspi na disk (hibernace).

  23. 23. Vávra  24.10.2009  0:45:46

    Mám prosbu. ntb ASUS F6V, vista homePrem. Asi jsem si někde omylem smazal režim hibernace. V nabídce při vypnutí ani ve správě napájení se mi neobjevuje (původně ano). Teď je tam pouze možnost režimu spánku. Brácha má na chlup stejnej ntb i visty a režim hibernace tam má. Já ho měl taky, dokud jsem některé nepotřebné součásti nemazal a přitom jsem asi umazal i režim hibernace. Poradí mi někdo jak jej vrátit zpět či jak si ho nainstalovat? děkuji předem. pošlete mi návod třeba na mail vavra98@volny.cz. Ještě jednou děkuji.

  24. 24. Dagmara  21.12.2009  21:50:16

    Dostala jsem mini notebook DELL Inspiron. Jsem s ním spokojená jenom jedna věc mi dělá vrásky na čele. Upozorňuji, že jsem laik co se týká technické stránky. Když delší dobu pc nepoužívám nebo ho dám spát, tak nevím jak ho probudit. Používám tlačítko pro zapnutí a vypnutí pc jenže on začne nabíhat jako kdybych ho vypnula natvrdo. Může mi prosííím někdo poradit? Děkuji.

  25. 25. Guma  20.2.2010  21:26:44

    Zdravim :)

    mam dotaz, trochu jes se z vasich prispevku zamotal :) je teda lepsi (nebo spis, doporucujete?!) NB dat do hibernace nez uplne vypnout? myslim tim, vecer vypnu nebo dam NB do hibernace, jdu spat a rano ho zase zapinam..

    mam novej NB 4G ran, procesor i3 core, grafika nvidia gt 240 cuda s vlastni 1G pameti ….

    predem dekuji za radu :))

  26. 26. donny  3.3.2010  0:44:09

    [25] Já doporučuju uspávání – Suspend-To-RAM, to by mělo být i rychlejší. Hibernaci (Suspend-To-Disk) jen, pokud vím, že dlouho nebudu nabíjet.

  27. 27. Dan  16.7.2015  3:03:51

    Johny007 : Spotřeba ve watech.
    Acer Extensa 520 (2GB RAM): režim spánku 0,7-1,4W
    HP 620 (4GB RAM, x64): režim spánku 0,7W, hibernace nebo běžné vypnutí 0,5W
    Měřen odběr ze sítě, samotný síťový adaptér bez připojeného notebooku má spotřebu ca 0,1W.
    Zajímavé je že u HP620 v režimu hibernace (narozdíl od klasického vypnutí!) zůstávají pod proudem USB, takže například USB lampička zůstává rosvícená i po uspání (což samozřejmě zvyšuje spotřebu ca o 1W :). U Aceru tohle nefungovalo (po uspání se vypl i USB doplněk), nevím ale, jestli to nomůže být tím, že jsem tam měl WinXP, zatímco na HP mám Win7.

  28. 28. Dan  16.7.2015  3:29:34

    Vávra : Ztracený režim hibernace.
    Zkusil bych v možnostech napájená zkontrolovat, zda není povolen hybridní režim spánku, ten totiž vylučuje možnost hibernace.

    Mimochodem, používáte někdo tento režim? Jaké s ním máte zkušenosti, např. s obnovou činnosti Windows po výpadku proudu? Já ho zkoušel jen jednou a schválně jsem NB odpojil z proudu. Obnova činnosti se však nezdařila, tak jsem musel restartovat.
    Jinak na hibernaci nedám dopustit a vypnutí používám jen když musím ;-)

  29. 29. Michael  12.9.2015  10:35:42

    Prosím o radu mám notebook asus asi předevčírem jsem nerad zmáč na režim hibernace a tet když chci zapnout notebook tak mi to píše hibernace a pořád to načítá načítalo mito celý den tak jsem to vip prosím napište my na email oně jakou radu email:huhulucik@seznam.cz děkuji.

  30. 30. Andy  13.6.2017  7:41:54

    ahoj,prosím tě mám s asusem stejný problém jako jsi měl ty kdysi,jak to dopadlo?,zapnul se ntb?točí se mi kolečko hibernace a nic….dík za zprávu Andy


Napsat komentář