Nepotřebuji odolný notebook

…nebudu s ním totiž nikde mlátit. Přesně tuhle už jsem slyšel mockrát. Lidé se s ní vlastně na fórech ohánějí celkem pravidelně. Nepatřím mezi ty, kteří vnucují každému nějaký business model, ale stejně je dobré se zamyslet, kde jsou výhody pevného notebooku.

Modely pro domácí použití jsou vždy levnější i přes vyšší výkon a platí zde (stejně jako u všeho), že se muselo šetřit na něčem jiném. V nejprodávanějším cenovém segmentu jsou dnes marže minimální a představa o placení „za značku“ je už mimo realitu.

Viditelné závady

Každý si všimne, kdy se mu objeví praskliny u kloubů víka, případně přímo na víku, nebo kdekoli jinde na notebooku. Taková závada, pokud se objeví při běžném používání, jasně směřuje na nižší kvalitu šasi a dojde to většinou každému takto postiženému majiteli.

Na levných „multimediálních“ noteboocích se málokdy „plýtvá“ kovovými výztuhami v okolí kloubů. O tom, kde mohou být problémy s klouby, jsem už ostatně psal a můžete si to přečíst v samostatném článku.

Neviditelné závady

Je tu ovšem ještě jeden problém spojený s měkkou šasi, který si většina lidí neuvědomuje. Zatím co prasklinu a promáčknutý displej si každý ihned spojí s konstrukčními nedostatky, pokud se na displeji objevují různé nesmysly, nebo se místo zapnutí notebook tváří mrtvě (třeba jen svítí kontrolka zapnutí a běží ventilátor), spojitost není na první pohled viditelná. Přesto však může za podobnými problémy stát právě měkkost šasi.

Oproti stolnímu počítači elektronika v notebooku trpí podstatně víc. Je totiž navíc mechanicky namáhána. Základní deska se sama osobě celkem ochotně kroutí se zbytkem notebooku, což nedělá dobře mnoha integrovaným obvodům, které zabírají větší plochu. Takové obvody pak mají tendenci odlepovat se od desky. Představa, že po nějakém namáhání čip odpadne, je velmi naivní. Ono úplně stačí, když se naruší jeden ze stovek kontaktů a vznikne na tom místě větší přechodový odpor. Notebook se pak může chovat nestabilně, případně se odmítne spustit, když některý z obvodů neprojde přes počáteční self-test.

Silná kovová výztuha pod plasty v ThinkPadech

Někdy se závada projevuje jen napůl. To znamená, že notebook v lepším případě funguje v pořádku například na stole, ale na nerovném povrchu se zasekává. Horší případ pak je, když se na něj musí v některém místě zatlačit, aby fungoval. Pokud si myslíte, že takové závady nejsou příliš časté, tak se mýlíte.

Závěrem

Při výběru notebooku je dobré zohlednit způsob použití. Pokud jde o notebook, který je celý týden někde na stole a jednou za čas se na víkend zavře a přenese, pak je skoro jedno, jak pevný je. Sám jsem tohle mockrát viděl. V mém okolí takhle bez problému fungovaly některé notebooky, na které všichni na internetu nadávali. V mém okolí ovšem byly používány jen jako „menší stolní počítače“.

Pokud si někdo kupuje notebook, který plánuje denně přenášet a třeba 20x za den otevřít a zavřít, pak by se měl zamyslet, kde budou jeho priority při výběru. Denně notebook otevřu a zavřu tak 15x. Dejme tomu, že svůj notebook používám v průměru 4 dny v týdnu. To jen za dva roky dělá přes 6 tisíc otevření a zavření, při kterých je opotřebováván nejen kloub, ale také součásti v bezprostředním okolí. Stejně tak je dobré se zamyslet, kolikrát za ty 2 roky dojde k nějakým otřesům, nárazům a kroucení (k tomu stačí i třeba provozování na nerovném povrchu – například na klíně).

Komentáře k článku

  1. 1. El Aldio  17.3.2009  14:03:14

    Já osobně s notebookem cestuji hodně, sice jenom po bytě, ale to nevadí. :D Každopádně už teď je znát, že to mírné vrzání krytů nebude jen tak …

  2. 2. Smety  17.3.2009  16:02:56

    Tak mě tak napadá, která značka si dá v tomhle ohledu nejvíc záležet napříč celým cenovým spektrem? Lenovo?

  3. 3. _mv_  17.3.2009  16:03:44

    Jenze cas od casu se tomu nevyhne ani majitel „znacky a kvality“. Je to treba znama slabina jinak skvelych Thinkpadu T41 – deska se krouti a grafika to pak odnese, bohuzel se to tyka vetsiny z modelove rady a s jejich starim se pravdepodobnost umrti jen zvysuje. Skoda, kazdopadne tyhle thinkpady si do dnesniho dne odslouzily dost a dost, vic nez by jim jine notebooky mohly zavidet ;-)

  4. 4. swarm  17.3.2009  18:21:07

    [3] _mv_: Ano, T41 měly tenhle problém a nebyly tenkrát jediné. Osobně jsem se s podobným problémem setkal i u Compaqu, HP a DELLu (třeba model D600 byl jeden z nejporuchovějších vůbec). Výrobci to vyřešili tak, že se notebooky ztlustily (viz třeba u Lenova potom 4:3 verze T60 v porovnání s T41).

    [2] Smety: Nejvíc bych řekl, že si tohle hlídá Lenovo. Minimálně u řady ThinkPad to platí, ty ostatní Lenova jsem nikdy pořádně neviděl. Vzhledem k tomu, jak nízko začínají nejlevnější ThinkPady, tak ty ostatní Lenova ani vidět nepotřebuju.

  5. 5. Keff  17.3.2009  20:55:42

    Kdybyste chtěli levně velice dobře zpracovaný notebook s tělem z hořčíkové slitiny, poradím – společnosti/zaměstnanci se zbavují služebních počítačů, a v online bazarech je spousta Dellů D630 – často třeba s 2,5 roky NBD záruky, a to za 13-15000 Kč. Je to mnohem lepší investice, než nový Acer/Asus/plastové HP stejné ceny. A ta NBD záruka fakt funguje, druhý den přijde kurýr a vymění kus za kus – vyzkoušeno na baterii :).

  6. 6. Damianus  17.3.2009  22:13:12

    Heh :D na toto téma jsme se nedávno bavili se swarmem a řekl bych, že swarm bude časem potřebovat nějaký Toughbook :D

  7. 7. polo  18.3.2009  13:47:55

    Tak ThinkPad ma dosku velmi dobre chranenu(sam som ho uz zoznamil zo skrutkovacom doverne) Inac by ma celkom zaujimalo ako vyzera vnutorna konstrukcia v lacnych Tecrach A10/M10…

    Inac ako si tak vsimam vecinu userov tak s tymi notebookmi zaobchadzaju casto velmi strasne a ani si to neuvedomuju napr. take denne pouzivanie v autobuse tomu musi uzasne pomahat a prenasanie za jeden roh otvoreny ked sa tak pozeram len po chodbach skoli je caste, zahadne sa tak spravaju hlavne majitelia lacnych plastakov…

  8. 8. mobilcarl  18.3.2009  18:36:23

    Tak já ho po bytě taky tahám za display a zatím musím říct, že ntb v pohodě. Ale je pravda, že mít asuse, tak si to nedovolím.

  9. 9. swarm  18.3.2009  19:15:02

    [8] Taky to tak tahám. Damianova poznámka není zas tak od věci. Jsem přesvědčen, že konstrukce ThinkPadu mé používání vydrží. Navíc nechci ve svých zvycích polevit, protože bych pak nemohl porovnat, zda je o tolik lepší než konkurence.

    [7] Předpokládám, že u Toshiby to bude velmi podobné třeba HPčkům. Tam se to jistí jen zpevněnými plasty a menší kovové části se umístí pouze do některých míst, kde je prohýbání nežádoucí. K ThinkPadům to má docela daleko.

  10. 10. Martin  18.3.2009  21:50:46

    Ahoj, mohl bys „posoudit“, jak je na tom s kvalitou konstrukce 13.3″ bussiness notebokk Dell Vostro 1310?

  11. 11. Warcz  19.3.2009  11:14:37

    Zaměřil bych se u 1330 na LCD… chvili jsem na něm pracoval a bal bych se jeho poškození při hrubším zachazení. Jinak ale vypadá dobře…

  12. 12. Tomáš Pučík  21.3.2009  21:17:06

    Já myslím že každý uvítá odolný notebook, i když člověk moc necestuje, stačí když přenáší z pokoje do pokoje, upadnout to může kdekoliv. Nemusíte být ve vlaku. :)

  13. 13. pafka  23.3.2009  22:12:40

    swarm: Lenovo ThinkPad je dost sázka do loterie. Moc nerozumím jejich strategii. Řada T400 a T500 je naprosto tragická, co se zpracování týká! Prohýbání klávesnice (hlavně pod písmeny S D F), vůle v pantech u nových kusů, LCD s bílou do zeleného odstínu … Měl jsem v ruce novou X200 a všechno drželo fest, klávesnice krásně pevná. Jen není na dlouhou práci. Lenovo asi vyklízí pozice v business segmentu. Hodně našich lidí i servisních techniků už Thinkpady mění za Dell.

    Dell Latitude 600 byl hrozný, ale nová řada 630 kupodivu udělala krok kupředu. Měl jsem na stole jeden kus a klep, klep, klep, všechno bylo v pořádku. Nyní je na 6 měsíců v Indii, tak se uvidí jak přežije ;)

    Pokud by někdo chtěl opravdu odolný notebook, tak Toughbook od Panasonicu. Na jedné konferenci ho měl přednášející z US Army. Po přednášce jsem si ho osahal a je to opravdu jiná liga, co se zpracování týká. Bohužel i cenou a váhou.

  14. 14. pafka  23.3.2009  22:34:48

    Oprava – místo řady 630 u Dellu jsem měl na mysli E6400. Už mi to takhle večer hůř myslí ;)

  15. 15. Josef Klouzek  10.4.2009  23:54:11

    Zaujala mne Tvoje recenze notebooku ASUS N50Vc – stylově na práci i zábavu, která vyzněla kladně pro tento přístroj. Jak by dopadl ve srovnání s Lenovem SL400, což je můj další kandidát na první notebook ? Můžeš posoudit ?


Napsat komentář