Nový ThinkPad T400s a několik změn

Na internetu se už objevily informace o novém ThinkPadu, konkrétně modelu T400s. Ačkoli změna názvu spočívající jen v přidání písmene „s“ může evokovat jen malou evoluci, opak je pravdou. Změn je hodně zvenčí i pod kapotou.

Změny jsou v případě ThinkPadů vždy ožehavé téma. Nenapadá mě konzervativnější sorta uživatelů notebooků. Pár těch konzervativních znám a jsou mezi nimi tací, kteří ještě nepřekousli ani změny u před-předminulé generace.

Tenčí a lehčí

V souvislosti s příchodem T61/R61 bylo terčem kritiky tlustější tělo. Já bych v tomto případě tak kritický nebyl, protože i levná R61 (případně R400) je tlustá stejně jako výrazně dražší vlajková loď u HP – HP EliteBook 6930p.

„Jenže T40 byly přece tenčí.“ Stěžující si konzervativní uživatelé pak trochu přehlíží, že právě vinou tenkého těla se kroutila základní deska a v některých případech to vyústilo v „odlepení“ grafického čipu a následnou kompletní nefunkčnost.

Tlustší profil jsem ve světle těchto skutečností nebral jako nějakou velkou chybu. Radši pár milimetrů navíc, než abych se pak musel bát něčeho takového.

Přesto všechno nyní došlo ke ztenčení. T400s je velmi tenká a nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo. Na to, jaká bude odolnost, si zatím musíme počkat, než se objeví nějaké zevrubnější testy. Někde se však proslýchá, že bude dostupná jen konfigurace s integrovanou grafikou… taky řešení.

Potěšit by mohla nižší hmotnost, která začíná na 1,75 kg. V praxi to bude asi trochu víc, ale tak pár stovek gramů dolů proti předchozím modelům myslím není nereálných.

Nové konektory

Když jsem měl možnost setkat se před půl rokem s Mattem Kohutem v Praze, stěžoval jsem si, že mi chybí některá nová rozhraní jako je eSATA nebo nějaký digitální výstup obrazu. On mi na to odpověděl, že se nemusím bát, protože příští generace ThinkPadů tento problém vyřeší.

A vyřešila. Nový ThinkPad má eSATA i DisplayPort. VGA bylo samozřejmě ponecháno a k mé plné spokojenosti zůstalo i Firewire, které stále ještě používám.

Pouze ze dvou změn nemám příliš dobrý pocit. Zvuková karta má pouze jeden konektor, který slouží jako kombinovaný vstup i výstup (něco jako bývá na mobilech) a USB konektory jsou na těle notebooku pouze dva.

Otazník zůstává nad ExpressCard slotem. Ať hledám, jak hledám, tak nenacházím info, jestli ho notebook má, nebo ne. Pokud ano, tak by musel být jedině na pravém boku, kde se mi zdá jeho umístění poněkud nepraktické.

Změny na klávesnici

Nový model nám ukazuje, jak pravděpodobně bude vypadat klávesnice ve všech řadách, které mají přijít na trh. V mnoha ohledech je podobná té stávající, ale jsou zde i dvě změny. Klávesa Insert se přesunula o jednu pozici doleva, čímž odsunula blok kláves vedle. Její prostor zabrala klávesa Delete, která je teď na výšku dvojnásobná. Obdobného zdvojení se dočkala i klávesa Esc, která tak zmenšila mezery mezi jednotlivými bloky kláves F1-F12.

Rozšíření Delete vnímám pozitivně, protože je to často užívaná klávesa. Naopak insert už dnes používá jen málokdo (nevadil by mi ani jako kombinace Fn+Delete). Rozšíření Esc bude pro majitele stávajících ThinkPadů nezvyklé, ale nemůžu říct, že by to byl špatný krok. Nové uživatele to však pravděpodobně potěší.

Indikační diody

Standardní panel stavových ikon byl značně zredukován. Z fotek bohužel není přesně poznat, co kde je (například ukazatel baterie nevidím nikde). Tato změna se mi moc nelíbí a původní stav je dle mého názoru praktičtější. Dobrý nápad je snad jen přesunutí diody CapsLocku přímo na klávesu.

Závěrem

Po stránce hardware zde není nic, co by se nedalo očekávat. SSD, 3G modul i LED podsvícení beru jako technologie, které jsou u takového notebooku v dnešní době základ. Pár věcí se mi na novém ThinkPadu nelíbí, ale ty pozitivní změny převažují a nutno říct, že tento notebook splňuje snad všechny mé představy, jak by měl vypadat náhradník za můj stávající ThinkPad R61.

Co se týká zpracování, tak vnímám posun směrem k řadě X, která je dle mého názoru značně před současnými „Téčky“. Mělo by to znamenat konec nedosedajícím plastům a dalším prvkům, které mohou kazit dobrý dojem (ačkoli na odolnost notebooku nemají žádný význam).

Závěrem jen dodám, že je potřeba brát v potaz písmeno „s“, které nejspíš bude znamenat stejně jako u X200 odlehčený model (v tom původním významu – tedy nižší hmotnost a tenčí tělo). Nejde tedy o přímého nástupce modelu T400.

Fotografie převzaty ze superonsdag.no.

Komentáře k článku

  1. 1. MadCap  11.6.2009  20:41:56

    Skoro by som povedal, ze tam bude/je ExpressCard 34 a je volitelny namiesto SD citacky. USBcka su na tele 3 – dva vzadu a jeden na boku ;) si prehliadol ze eSATA je aj USB
    Inak od pohladu to vyzera ako ako „X400″ – taka X300vka s vacsim displejom a plnotucnym CPU.
    Zmeny su IMHO v dobrom smere – novy dock je nutnost, 3USB stacia a ExpressCard tam bud bude alebo zrovna mne je to ukradnute (hlavne s integrovanym 3Gckom). Kobinovany jack odpoveda sposobu pouzivania – IMHO bol/je mikrofon jack extremne useless konektor.
    Co ma mrzi je, ze tam nepojde dat extended baterka – leda zeby bola nacvakavacie ucko zo spodu? Jedine rozsirenie tak bude ultrabay, ktory tam teda nastastie je.

  2. 2. swarm  11.6.2009  20:55:19

    USB; jo to máš pravdu. Nějak jsem si to nespojil s tím eSATA. Nicméně 3 USB jsou už dostatečné množství (víc nějak v terénu nikdy nepotřebuju).
    Mikrofonní jack je míň používaný. patřím asi k minoritě, která ho ještě používá. Na druhou stranu, když bych na to měl redukci, tak by mi to asi stačilo, protože v térenu mikrofon nepřipojuju nikdy.
    Máš pravdu, že pokud je tam eSATA, 3G, Firewire i čtečka karet, tak ExpressCard pro drtivou většinu uživatelů nemá význam (pro mě taky ne).

  3. 3. Scrool  11.6.2009  21:14:37

    Ďalšia z inovácií vyzerá byť multi-touch touchpad, čo môže byť zaujímavé ak k tomu bude SW, ktorý to vie využiť.

  4. 4. GR!nCh  11.6.2009  22:16:57

    Ach ta nekompatibilita s docela drahým Advanced mini dockem, který jsem si koupil pro 14″ T61. Cenově imho ve srovnání třeba s dockem pro HP je ten Advanced mini dock dost drahý. Co nadělám, nové technologie a porty si nový dock žádají. Je tu na přístroj této řady už i odpovídající stanice?
    Jinak nechápu logiku v označení: X200 vs. X200s, X300 vs. X301 a teď zas T400 vs. T400s. To je snad vymyšleno pro matení nepřítele. Čert aby se v tom vyznal.
    Za sebe doufám, že kvůli docku budu měnit moji T61čku co nejpozději.
    OT: jsou všechny R400 a T400 plně kompatibilní s Advanced mini dockem (tzn. plnohodnotná funčknost včetně DVI?). Ptám se, protože v popisech obchodů to většinou u tohoto docku není explicitně uvedeno.

  5. 5. Warcz  11.6.2009  23:22:24

    Ja nevim jak vy ale ja jsem zděšen. Baterie totiž už neni na konci NB ale je ala DELL 6400 takže nevim nevim jestli se tam vleze 9 članková…

  6. 6. Warcz  11.6.2009  23:24:03

    navic se teď divam že ta baterka je umistěna ve předu a ne vzadu. Ja myslim že to s t400 nemá vůbec nic společného…

  7. 7. swarm  11.6.2009  23:48:54

    [4] Advanced MiniDock je už docela starej. Je použitelnej na všechny T/R/W notebooky 60, 61, 400 a 500, které jsou vybavené dokovacím konektorem. To už jsou vlastně tak trochu 3 generace notebooků. Bylo jasné, že nové ThinkPady budou používat nějaký nový dock. Konkurence taky přišla s novými, tak doufám, že se Lenovo vytáhne. Dell má na docku 2x DisplayPort a 2x DVI… to už je jiný kafe :)

    Jinak X200s je odlehčená verze X200 – nižší váha, tenčí tělo. X301 je nová, vylepšena X300. T400s je předpokládám podobný případ jako to X200s. Jen už „vychází“ z nástupce T400, který ještě nikde není.

    [6] Možná to bude mít stejnou baterku jako X300 a plnotučná verze nástupce T400 to bude mít nějak jinak. To je ale jen spekulace.

  8. 8. Martin  12.6.2009  7:57:57

    T400s určitě nevypadá špatně, změny na klávesnici nejsou nijak strašné, na ty bych si zvykl rychle a design se mi i jako poměrně velmi konzervativnímu uživateli TP celkem líbí (až teda na širokoúhlý display, na který si nezvyknu nikdy, ale to už by teď byl pláč na špatném hrobě).

    Ale insertu se musím zastat, v žádném případě bych ho pod Fn kombinaci necpal. Málokdo ho sice používá pro zapnutí overwrite režimu, ale prakticky neustále jej používají uživatelé Total Commanderu (kterých rozhodně není zanedbatelné procento) pro označování souborů! :)

  9. 9. Ladis  12.6.2009  15:28:30

    [5] Kolegyně v práci má Della s přečnívající baterkou vpředu a není v tom žádný velký problém. Dá se to třeba využít jako opěrka rukou ;-)

  10. 10. pafka  12.6.2009  16:13:16

    A jak to bude s prohýbáním klávesnice kolem písmen S D ? T400 a T500 tím docela trpí a třeba pro mě (konzerva s T40;) ) je to dost nepřekousnutelný problém, kvůli kterému pošilhávám po Dellu…

  11. 11. slowan  12.6.2009  19:00:05

    Teda musím říct že to s tou baterkou je velmi dobrý nápad.
    Vemte v úvahu, že R61 (a jemu podobné) mají sice relativně účinné chlazení a zadní část notebooku je pěkně chladná.
    Ale vepředu v místě pod touchpadem se slušně zahřívá základní deska a samozřejmě aktivní odvádění tepla tam tak nějak není. Sedněte si pak do autobusu na 3 hodiny a smažte si genitálie 40-50°C horkým předkem notebooku :D. Baterka při provozu přes 33°C nejde, tak je to dle mě skvělé řešení. Akorát vidím vadu v tom, že ve chvíli, kdy by se něco s baterkou stalo a ona vytekla, či explodovala, tak by to asi nebylo příjemné :D

  12. 12. alfah4ns  12.6.2009  20:08:59

    [9]jenze v dellu je na precnivajici baterku dopredu misto, resp. predni hrana ma vykrojeni pro baterku asi do poloviny tloustky, u T400s je dle obrazku baterka cela uplne zespoda, takze tam asi precuhujici baterie nebude moci byt (leda ze by zacali nabizet nejakou silnejsi baterii treba na bazi Li-Pol clanku), pokud ale zustava ultrabay, nevidim problem

  13. 13. Warcz  13.6.2009  9:49:11

    Problem to je finanční :o( na R400 stojí 9 článková baterka ( zustane vám ještě ta stavající 6 článková ) 2 613 Kč kdežto do ultrabay 3 článková !!! 2 416 Kč to je sakra rozdíl…

    Jinak k zařívání. Jezdím občas vlakem kde je na zdechnutí a to co popisuješ by mě zabilo. To je ale přesně chvíle kde dám TPfancontrolu povel speed 7 a mam to jako klímu a je to velmi příjemné…

  14. 14. slowan  13.6.2009  20:50:04

    To je dobrý nápad. Už jsem něěco podobného zkoušel, ale kvůli nějakým divným chybám (varováním v systémovém logu) tpfancontrolu (ňáký blbý přístup k biosu či co) ho radši nepoužívám. Zkusím jinou verzi :-)

  15. 15. Warcz  13.6.2009  21:08:59

    nebylo to nahodou v kombinaci s Vistama ? TPfancontrol ma nastaveno že se ma zavadět 30 sekund po startu winu a to Visty detekuji jako nekompatibilní soft. stačí v konfiguračním souboru vypnout prodlevu…

  16. 16. slowan  14.6.2009  14:07:50

    Ne, byly to XPčka, Visty na můj počítač nesmí, když v tom chce člověk pak něco naprogramovat, tak to nezná cesty, nefunguje to a kdo ví co ještě (opencv, mingw, atd. atd.). grrr. Navíc např. plánovač úloh je tak megalomanský, že se nedá rozumně používat…chci mít budík pěkně na ploše jako zástupce a jen občas nastavit čas…a ne ho někde hledat v ovládacích panelech…A takových věcí se na Vistách najde tuna…v hodně věcech je to zpátečnický systém, co se týče pohodlí…technologicky ty „nepoužitelné“ komponenty mají ale promakané – to musím uznat.

  17. 17. Warcz  14.6.2009  16:22:30

    Tak potom nevim kde může byt problem.

    Ja osobně taky nebyl zastáncem Vist ale na 3 pokus ( první dva vydrželi 14 dní ) se chytnuli. Bylo to hlavně plnou podporou ovladaču Lenova a potom brutalním překopanim systemu kdy tam z default nastaveni moc nezbylo. Teď už je system svižný, baterka vydrží 5 hodin a řeším už jenom takove drobnosti jako třeba aby mi scandisc neskenoval po startu RAM disk atd :-) ale 95% systemu je tak jak bych si představoval.

  18. 18. slowan  14.6.2009  17:52:02

    Tak přesně takhle jsem si se systémy kdysi hrával taky, ale ono, když se pak něco stárnutím systému pokazí..nastavovat to všechno znovu…no br :D Až bude Visual studio na linuxu, tak už asi fakt nebude co řešit :D Vše hned funguje, část softu ujde, lepší podpora hardwaru (opravy i menších problémů a stabilnější ovladače), bash :D, Amarok, compiz. Ovšem je pravda, že v poslední době se často vydávají těžce zabugované distribuce a je možné, že Win 7 předčí má očekávání a linux si pak ani neškrtne.
    Zpět k tématu:
    Kolik si myslíte, že tenhle thinkpad u nás bude +- stát?
    Jak víte, že již nebude podorována starší dokovací stanice?
    Mám decentní obavy, že ta pevnost bude relativně o dost horší, ne že by to nešlo udělat odolně, ale nějak tomu lenovu přestávám věřit po tom co předváděl/í s ovladači k windows :-X, že by dokázal navrhnout něco vlastního kvalitního (většina jejich thinkpadů stále vychází z konceptu IBM) a tenhle vypadá zcela odlišně po všech stránkách.

  19. 19. Warcz  14.6.2009  18:19:26

    Ad dokovačka – protože tam je evidentně jiný dokovaci konektor a je v jinem místě…

  20. 20. Honzyk  16.6.2009  11:43:53

    [7] X200s neni jen odlehcena oproti X200 – minimalne pouziva LV procesory, neni v ni dostupni hires display atd atd. Je to proste jina cilova skupina. Jsou lide, co chteji X200 format s 12″, ale chteji vykon, pak si berou X200. Ale vetsina lidi preferuje spise mobilnejsi reseni – pak sahaji po X200s.

    X301 je nastupce X300, cistokrevny, tj. evoluce.

    T400s je revoluce v T rade. Spise nez k X200 je to prilizeni k X300/X301 – formatem atd. To, ze tam je dock, je velka vyhoda. Kazdopadne velkou nevyhodou je baterie odspodu (prave jako u X301), neni mozne tam dat vysokokapacitni baterii. Ale napriklad oproti X301 zustava standardni mechanika z T/R rady, takze vymenna za chodu a nahraditelna za druhy disk ci baterii.

  21. 21. Honzyk  16.6.2009  11:49:20

    Ohledně baterií – i druhá systémová baterie má své výhody. Protože pak se dá využít pro někoho externí nabíječka. Viz http://lenovo-cz.blogspot.com/2009/06/externi-nabijecka-baterii.html

    Ne každý to uživí, ale UltraBay baterie je silná skoro jako jeden až dva články. Takže n každému vyhovuje, že to přidá třeba jen hodinu a mít dvě systémové baterie není k zahození. Ještě tak, aby baterie šla vyměňovat bez vypnutí/hybernace notebooku.

  22. 22. swarm  16.6.2009  14:25:39

    [20] Tohle pro mě právě znamená, že je ta X200s odlehčená. Low-voltage procesory a další méně žravé komponenty s tím, podle mě, přímo souvisí.

    Připodobnění T400s k X301 mi moc nesedí. Počkám, co se v Lenovu ještě ukuchtí, ale zatim mi to přijde spíš jako ta odlehčená verze od (ještě nevydaného) T401.

    Nevýhodu v té baterii na spodku nespatřuju. Pokud je 6cell, tak bych to viděl jako lepší řešení než to původní, kdy nepřesahovala jen 4cell varianta. Když si vemu, o kolik přesahuje ta 6cell verze v T400, tak si nedovedu představit, že bych tam cpal 9cell. Proto mi to nové řešení nijak nevadí.

  23. 23. Honzyk  16.6.2009  14:43:16

    [22] kazdy ma sve preference, ja pouzivat T400 proto, ze krome velke 9 clankove baterie s velkou vydrzi, mi nabizi i moznost za tu baterii ten notebook drzet v ruce otevreny (opreny o cele predlokti), coz se pri otevrenem notebook bez vycnivajici baterie neda.

    Ale pokud bych nasel notebook, ktery bude mit integrovanou baterku a vydrzi vice jak 12 hodin, tak ho beru (mysleno samozrejme pri parametrech T rady).

  24. 24. peter  17.6.2009  15:14:29

    [22] Mne na delli presahuje tak 0.5cm, skor designersky prvok a drzat to tak stale mozem. Az teraz som si uvedomil, ze je to tam celkom uzitocne :). Cize vlastne pri 6 clankovej baterii nic nepresahuje, koli tomu (a dig. vystupu) som sa nakoniec rozhodol pre dell lat. e6400 a nie pre thinkpad t400.
    12 hodin? To by musel mat pri 54Wh baterke spotrebu 4,5W, tak to chcem vidiet. Uz len displej+disk maju tak 4W. Navyse pri praci ta spotreba pri dnesnych CPU dost vystreluje. To chce proste inu technologiu baterii, s ovela vyssou kapacitou.

  25. 25. Warcz  17.6.2009  18:30:59

    12 hodin by bylo tak s 12 článkem :-) ja s 6 článkem vydržím 6 hodin, když jsem si pujčíl 9tku tak asi 10 hodin… Zakladní spotřeba R400 je 4W ( bez LCD ) s LCD potom 6W ( pokud spí HDD )

  26. 26. » Nové dokovací stanice pro notebooky ThinkPad » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  24.6.2009  7:30:04

    […] „průzkumnický” model ThinkPad T400s přišel s obměněným dokovacím konektorem. Včera byl tento model oficiálně představen a […]

  27. 27. Petr  2.12.2009  13:57:53

    Ahoj všem příznivcům Lenova. Také jsem při výběru nového ntb zacílil na Lenovo a to na novou t400s. Nicméně dříve oslavovaná kvalita je tatam. Prošel jsou zřejmně jednu z prvních naskladněných serií a to vadnou. A to jak u nejvetšího internetového prodejce ntb, tak i u jeho zastoupení celem cca 8 ks a všechny měly vadu se zavíráním. Nešlo jednoduše přítlakem zavřít víko displeje, když se to již velkou silou či ručním posunem západek povedlo, tak jeden zobáček nedržel vůbec. Prostě hrůza a u ntb za 40tis. ani toto nelze tolerovat. Vůbec nechápu, jak to může někdo z číny vůbec poslat? Nejlepší je, že na tom internetovém obchodě se stále i přes mé upozornění na vady tyto ntb nabízejí:-)
    Prosím, máte s tím někdo obdobnou zkušenost či nějaké informace o vadné serii a pod.?
    Díky


Napsat komentář