Nové dokovací stanice pro notebooky ThinkPad

Nový „průzkumnický“ model ThinkPad T400s přišel s obměněným dokovacím konektorem. Včera byl tento model oficiálně představen a s ním také 3 nové dokovací stanice. Stávající dokovací řešení už jsou na trhu delší dobu a pokrývají několik generací ThinkPadů všeho druhu. Zpětná kompatibilita je samozřejmě pěkná věc, ale stávající konektor neumožňoval implementaci některých nových rozhraní a zároveň svou konstrukcí nebyl vhodný pro použití v tenkých noteboocích. Ten nový řeší oba problémy.

3 modely, ale PCI-e slot už nebude

Nové dokovací stanice jsou opět ve třech provedeních. Proti předchůdcům mají dle mého názoru o něco hezčí vzhled a konstrukčně jsou také zajímavější díky složení ze dvou desek, kterými je možné nastavit šířku podle notebooku.

Doufám, že tak konečně bude notebook držet v doku pevně. U mého Advanced Mini-Docku mě neskutečně štve, jak v něm notebook plave, protože jeho pravý bok z něj přesahuje a přesahuje z něj ostatně i předek. Ten předek má řešit nějaký plastový kus, který ovšem asi nedostává každý (já ho v balení neměl). Mně to může být celkem jedno, protože po zadokování na notebook ani nešáhnu, ale nepoužívat externí klávesnici, tak to snad celé prohodím oknem. U doků ostatních výrobců jsem se s něčím takovým nesetkal (Toshiba a Acer jej mají nastavitelný na velikost notebooku už delší dobu, HP to zas má ošetřené samotnou konstrukcí notebooků).

Pro někoho může být nemilou zprávou, že z nejvyšší verze vymizel PCI-e slot. Na druhou stranu takových lidí bude asi naprostá minorita, protože o ten velký dok prý nebylo velkého zájmu. Přemýšlím, že je to asi poprvé, co už není nabízeno řešení se slotem na karty ze stolních počítačů. Taková řešení byla nabízena nejen od IBM už v době ISA slotů, ale je pravdou, že v dnešní době nemají takový smysl jako dříve.

Port Replicator – nutný základ

Port Replicator je nástupcem Essentials Port Replicatoru a liší se od něj jen zrušením konektoru analogového modemu, což je dáno novým dokovacím konektorem. Toto řešení je opravdu jen úplně základní – 4 USB, VGA výstup, LAN. Nemám tušení, zda se na nějakých pracovištích ještě používá VGA, ale nějaké DVI-I by určitě slušelo víc i za cenu, že pro použití analogového signálu se přibalí $5 redukce DVI-VGA.

Mini-Dock – DisplayPort místo RS232 a IEEE1284

Zlatá střední cesta je nástupcem Advanced Mini-Docku, proti kterému přináší navíc DisplayPort a 2 USB. Místo toho vypouští legacy rozraní v podobě sériového a paralelního portu. Další ústupek se týká SPDIF konektoru pro digitální 5.1 výstup (z DisplayPortu údajně také nyní není možné vyvést zvuk ani za pomoci HDMI redukce).

Více USB je určitě krok správným směrem, ačkoli myslím, že mnoha lidem ty 4 původní s přehledem stačily. DisplayPort potěší tu skupinu lidí, která si bude chtít připojit monitor s vysokým rozlišením (vyšším než 1920×1200). U modelů s dedikovanou grafikou bylo už nyní možné stejně dobře použít dual-link DVI, ale DisplayPort dává jistotu, že to samé bude možné nyní u všech modelů.

Dva digitální výstupy vedle sebe vedou k otázce, zda nyní bude možné připojit dva externí monitory digitálně. Podle dostupných informací to bude možné, ale obávám se, že jeden z monitorů už bude muset mít nativní DisplayPort vstup. Je určitá pravděpodobnost, že DisplayPort v dokovací stanici neumožní emulaci DVI (nutnost pro DVI redukce). Nevím, jak je tato emulace přesně řešena na úrovni grafické karty, tak si budeme muset počkat, až to někdo vyzkouší.

Mini-Dock Plus – konečně s eSATA

Nejvyšší model dokovací stanice má po vzoru DELLu dva DVI-D a dva DisplayPort výstupy. Velmi potěšující je také přítomnost eSATA konektoru, který dle mého názoru mohl být už v Mini-Docku.

Zajímavá je z nových vlastností tajemná položka „Enhanced video function“. Zatímco u předchozí zmiňované verze Lenovo jasně uvádí, že grafické karty umí zpracovat jen dva výstupy najednou, zde žádná taková poznámka není, a tak je velmi pravděpodobné, že bude nějakým způsobem zajištěn chod aspoň 3 externích monitorů.

Vzhledem k tomu, že už zmizelo ze všech modelů tlačítko oddokování, tak půjde o nějaké hot-plug zařízení, což téměř jistě vylučuje variantu MXM slotu a opravdovou grafickou kartu (takové řešení by také potřebovalo mnoho vodičů navíc v dokovacím konektoru). Pravděpodobně tedy půjde buď o řešení od DisplayLink, které se používá v USB dokovacích stanicích, nebo o oddělovač signálu na principu Matrox DualHead2Go. Nechám se překvapit konkrétním řešením, ale možnost připojit 3 monitory zároveň by mě potěšila (3 monitory jsou konečně ten správný počet; minimálně v profesionální sféře radost bude).

Závěrem

Nové dokovací stanice vypadají dobře a zejména konstrukční zlepšení mě těší. Možná dojde na nějaké nářky kolem odstranění sériového a paralelního portu, ale tam se bohužel musíme smířit s tím, že těch, kteří je používají, je dnes už příliš málo (asi si ten USB-serial převodník nakonec fakt budu muset koupit).

Nejlevnější model budu úplně ignorovat, neboť jde naprosto mimo mě, ale u prostředního jsem zklamán absencí eSATA. Až (jestli) budu stát před rozhodnutím, který koupit, budu nejvíce nakloněn té nejvyšší variantě právě kvůli eSATA. Konkrétně u mě je to ale pochopitelné i kvůli pravděpodobné možnosti 3 externích monitorů, kterou bych určitě využil.

Komentáře k článku

  1. 1. Logout  24.6.2009  8:40:58

    DVI

    Chapu absenci DVI u nejlevnejsiho zakladniho modelu. DVI podleha licencnim poplatkum a prodrazuje kazde reseni, ktere ho pouziva, stejne jako HDMI. Proto ostatne tolik notebooku dodnes ma na sobe jen VGA konektor (HDMI ma 10kUSD/rok + 4 centy za device, pro mensi objemy vyroby je to dost).

    Uz se tesim az zavladne DisplayPort, ktery je v tomhle smyslu prukopnicky a neni za jeho pouziti zadne zpoplatneni pro vyrobce.

  2. 2. swarm  24.6.2009  9:24:06

    Do článku už to nebudu doplňovat, ale zapomněl jsem zmínit, že vypustili PS/2 port. Ale neviděl bych to jako problém, když každý BIOS dnes umí správně pracovat s USB klávesnicí a redukce z USB na dvě PS/2 stojí ~200,- Kč.

    [1] To je vlastně pravda, úplně jsem na to zapomněl. I tak už ale dneska nevidim VGA nikde moc rád. U Lenova je to (teď už) v pohodě, že má člověk na výběr, ale ještě nedávno jsem se setkával u některých malých notebooků, že nebylo možné koupit dokovací stanici s digitálním výstupem. To pak licence, nelicence stejně naštve.

  3. 3. Scotty  24.6.2009  9:44:04

    Jen bych si dovolil poopravit cenu za redukci DVI – VGA. Cena 5 USD je trochu přemrštěná. Normální člověk si jí může koupit sám pod 2 USD (http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8312), takže myslím, že výrobce notebooků by se s množstevní slevou mohl dostat někam na dolar. A to by ho snad nevytrhlo… (nebudu spekulovat o kvalitě apod.)

  4. 4. Honzyk  24.6.2009  10:00:58

    Prostredni a nejvyssi maji nabijecku v baleni. To same je soucasne generace. Kdyz se spocetl replikator a nabijecka, byl priplatek na midi dock smesny. Proto jsou dnes nejprodavanejsi mini docky. To same ocekavam i u nove generace

  5. 5. Damianus  24.6.2009  12:52:44

    [1] nj jenze zakaznik na tom trati. Ja jiz displayport mam. Jenze bych okamzite menil za HDMI pres ktere muzu poslat i zvuk…

  6. 6. M.  24.6.2009  13:51:00

    Scotty: Pros spekulovat o kvalite? Jde jen o preskupeni pinu, nic vic. Vyrobni cena bude urcite pod $1.

  7. 7. Warcz  24.6.2009  13:54:54

    hej mazec jak jste se bavili o PS2 tak jsem teď zjsitil že je fakt v doku a hned tam pichnul PS2 myš :-) ja měl za to že to je S-VIDO konektor nebo něco takového…

    Jinak dové dokovačky jsou paradní akorat doufam že nejdražší nebude za 6000 :o(

  8. 8. Keff  24.6.2009  16:03:33

    Když jsi zmiňoval desktopový PCIe slot u předchozí generace – nevíš jestli tam šlo dát dektopovou grafickou kartu (byť za cenu toho že pojede na 1x sběrnici místo 16x – podobně jako u té externí grafiky od Asusu, tam to je pořád několikrát rychlejší než integrovaná grafika)?

  9. 9. Zacker  24.6.2009  16:42:08

    [8] Grafickou kartu do toho slotu nacpat šlo, problém byl ale vybrat model s odpovídajícími rozměry, většina měla moc velké chladiče a proto je nešlo v docku použít.

  10. 10. Crestwood  24.6.2009  19:42:55

    Ziadne 3 monitory sa nekonaju:
    „ThinkPad Mini Dock Plus Series 3 (45N669x) – advanced cable
    management, security, and dual monitors“

    C

  11. 11. Keff  24.6.2009  23:05:27

    Zacker: díky za info, možnost mít na hraní desktopovou (a hlavně upgradovatelnou!) grafiku, byť na omezené sběrnici, je pro mě killer feature, jsem rád že na to aspoň nějaký výrobce myslí (či myslel :/).

  12. 12. swarm  27.6.2009  0:14:20

    Říkám si ještě, že je docela fajn, že už zmizelo to tlačítko oddokování. To by znamenalo, že nebude problém s odpojováním bez přípravy systému. Často se mi na ThinkPadu stane, že to třeba po 20. oddokování (od posledního restartu) začne dělat nějaký haluze (i když vždycky čekám, než se rozsvítí ta zelená šipka) a nefungujou třeba USBčka, takže mi pak nezbývá nic jiného než restart.

  13. 13. Warcz  28.6.2009  14:50:20

    No to tlačitko podle mě zmizi protože tam neni COM a LPT… ty když jsou v doku a provede se vyjmutí tak to hapruje… pomůže vypnutí v Biosu…

  14. 14. gum  28.6.2009  16:35:38

    S těmi třemi monitory je to dost neurčité (aspoň na Intelu), http://lenovoblogs.com/insidethebox/?p=259

    Q (Jared M): I presume that with the new docking station (Series 3 – full size), it will be possible to use the T400s’s screen plus two external display devices (such as 1 DVI + 1 DisplayPort or 2 x DisplayPort)?

    A (Matt Kohut): I don’t know for sure yet, but I doubt it.
    The DisplayPort on the system/Series 3 Docking set is certainly capable of driving lots of pixels from a physical layer standpoint. Where we run into problems is with the graphics card. The Intel integrated graphics is only capable of pumping so many bits at a time. Traditionally I think integrated graphics has only supported 2 displays at the chipset level. If someone can point out differently on another competitor, please do so. I’m not aware of any. You may want to give this a try as well. http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-72682.html We have six displays running off a W700 in the Customer Center here and the quality is pretty
    good.

    Teď už chápu, k čemu tolik USB portů :-D

  15. 15. swarm  28.6.2009  19:41:49

    [14] Kohuta zas nesmíš brát úplně vážně, je to stále jen „markeťák“ :). To USB řešení běží stejně dobře na intelu jako na čemkoli jiném a řekl bych, že bude integrované v tom doku (na USB hubu). Ono omezení na dvě screen pipeline nemají jen integrované karty – mají ho všechny. Výjimku tvořily snad jen některé Matroxy (Parhelia) a jedno XGI (které bylo ve skutečnosti přejmenovaným projektem Tridentu)… tohle všechno už je ale dávno mrtvé.

    USB-DVI adaptér, který nabízí Lenovo, nabízí i spousta dalších firem a běžně se používá v USB dokovacích stanicích. První to měla Toshiba, ale v ruce už jsem měl řešení i od HP a od Sony… (všechny na jedno brdo)

  16. 16. Josef Barta  14.7.2009  17:06:10

    Ten kus plastu dopředu to doopravdy řeší – já ho tam měl a čtrnáctku to doopravdy podepře a pracuje se s ní pak mnohem líp. Zkus si to třeba někde dokoupit nebo tak nějak, beztak to nebude stát víc než pár korun:)))

  17. 17. jirip  17.7.2009  16:28:46

    AD PS/2 absence…
    Mně to asi bude chybět dost, protože používám(KVM – klávesnice, video, myš) přepínač PS/2 a KVM přepínač pro USB se mi neosvědčil (byl moc pomalý – několik sekund narozdíl od desetin sekundy přepínače PS2).

    Ztratit možnost pracovat na jedné klávesnici na více PC současně a rychle mezi nimi přepínat klávesovými zkratkami není to pravé ořechové.


Napsat komentář